top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Een groene wandeling bij Lasne (17,4 km)

Datum: Zondag 1 augustus 2021

Pad: Eigen route

Afstand: 17,4 kilometer

Stijgingsmeters: 236m

Dalingsmeters: 236m

Als startpunt van deze korte dagtocht koos ik Ransbeck. Het dorpje ligt op een steenworp van de plaats waar in 1815 Napoleon de Slag bij Waterloo verloor. Ransbeck ligt langs de GR126 (Brussegem naar Membre-sur-Semois) en is bekend om zijn dries. Een dries is een meestal driehoekig plein, vaak begroeid, en omgeven door huizen erg typisch voor de regio. Zo zal ik er op het einde van de wandeling nog eentje tegenkomen in Ohain.


We wandelen zuidelijk richting Plançenoit, langs de slagvelden van Waterloo. Wie goed kijkt kan in het westen de Leeuw van Waterloo zien staan. Maar deze keer is het mij niet om de slagvelden te doen, al zijn er op dit parcours nog verschillende verwijzingen naar de Slag. In Plançenoit moet er halt gehouden worden, want de maag knort en de regen tekent ook present. De kerk is ideaal om met mijn medewandelaars in te schuilen. In het dorp vonden tijdens de Slag zeer bloedige gevechten plaats. Veel zie je er niet van, maar het statige Monument der Pruisen ten noorden van de dorpskern, een gedenkplaat op de kerk en een infobord verwijzen er wel naar.


Na Plançenoit gaat het door het valleitje van de Brous en het Bois Impérial naar het slaperige Maransart. Een klein stukje over asfalt volgt tot aan het oude station van Maransart-Aywières. Dan gaat het door een klein natuurgebied langs de rivier Lasne. Na ongeveer 13 km kom je langs het Monument voor de Graaf van Schwerin, aanvoerder van een regiment Pruisische cavalerie tijdens de Slag. Hij sneuvelde tijdens een confrontatie met de Fransen en werd ter plekke begraven. Twee jaar naar het gevecht liet zijn weduwe op dezelfde plaats een monument oprichten.


Download de GPX van de wandeling hier:

UltimateHiking.net - Lasne
.gpx
Download GPX • 38KB

Met het openbaar vervoer:

Ransbeck is tijdens het weekend niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Wil je de tocht in het weekend doen én met het OV, dan kan je vanuit Plançenoit of Maransart (bus 36 vanaf Station Braine L'Alleud) vertrekken.216 weergaven0 opmerkingen