top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Een rondje Hotton en Ourthe-vallei (15,1 km)

Datum: Maandag 23 januari 2023

Pad: Eigen route

Afstand: 15,1 kilometer

Stijgingsmeters: 176m

Dalingsmeters: 176m


Met de baby van 3 maanden in de draagzak ging het naar Hotton in de Famenne-streek. Van het station is het een klein stukje wandelen tot het centrum van het kleine stadje. Daar steek ik de Ourthe over om via de kerk en door de camping bij een klein pad te arriveren dat mooi langs de Ourthe slingertje. Op een bepaald moment gaat dat pad even de hoogte in, wat voor extra avontuur zorgt op de glibberige ondergrond.


Uitzicht op de Ourthe-vallei

Door de bossen van Hotton kom ik in Sur les Sarts. Dan komt een mooi stukje langs de Ruisseau de l'Agauche. Links en rechts van me zijn enkele rotsformaties, verstopt tussen de bomen. Ik moet me ook een weg banen over een omgevallen boom. Niet evident met de baby vooraan en een rugzak achteraan. Het gaat verder omhoog naar het slaperige dorp Menil-Favay. Voor je het dorp bereikt kom je langs een monument voor de parachutisten uit WOII. Het plekje biedt een mooi uitzicht. Voorbij Menil-Favay draai ik in op de GR57 en volg deze naar de Grotten van Hotton. Hier verlaat ik de GR even om naar het uitzichtspunt boven de oude steengroeve te gaan.


Uitzicht bij Menil-Favay

Ik keer op mijn stappen terug en via de GR gaat het naar de Britse militaire begraafplaats van Hotton. Hier liggen 666 Britse en Commonwealth soldaten begraven. Zij sneuvelden o.m. tijdens de gevechten van mei 1940 en het Ardennenoffensief in de winter van 1944-1945. Een Belgische piloot, Maurice Remy, kreeg een speciale herdenkingssteen op de begraafplaats. Remy kwam in december 1945 om het leven bij een vliegtuigongeval in Duitsland.


Na de begraafplaats duik ik een klein pad in dat me naar een bakstenen uitzichtstoren in het zogenaamde Parc communal. Via een wenteltrap bereik ik de top van de toren van waaruit ik over Hotton kan kijken. Daarna volg ik het pad verder naar beneden richting Ourthe, ga via de brug over de Ourthe weer naar het station.


Download de GPX van deze wandeling hier:

Hotton Lus
.gpx
Download GPX • 33KB


Met het openbaar vervoer:

Zoals steeds zijn mijn dagtochten volledig met het openbaar vervoer bereikbaar. Er stoppen regelmatig treinen in Melreux-Hotton. Op weekdagen ongeveer elk half uur. Je kan zowel de trein naar Marloie als de trein richting Luik nemen om dan richting Brussel of elders te sporen. De reisduur richting Brussel is in beide gevallen dezelfde.

250 weergaven0 opmerkingen