top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Van de Lesse naar de Leignon (27,5 km)

Een nieuwe maand, een nieuwe dagtocht. Dit keer stippelde ik een route uit tussen het station van Gendron-Celles en Ciney voor een niet al te fysieke wandeling, maar wel met twee verborgen parels en mooie vergezichten.


Zandgroeve Jean Marcaux

De wandeling start aan het station van Gendron-Celles. Van daaruit gaat het bijna meteen omhoog door het bos richting het dorpje Furfooz, maar voor het dorpje sla ik af en volg de GR129 naar de weg waarlangs het kasteel van Vêves ligt. Het bouwwerk met zijn 15de-eeuwse oorsprong is één van de vele kastelen in de regio en die ik vandaag tegenkom. Eigenlijk wilde ik op één of andere manier ook het kasteel van Noisy aan het traject voegen, maar het verlaten kasteel - een droomlocatie voor urbex'ers - werd recentelijk helemaal gesloopt.


Celles

Het dorp Celles, na circa 7 kilometer, is één van 30 dorpjes in de lijst van mooiste dorpen van Wallonië. Het is inderdaad een mooi plaatsje, waar Koning Auto jammer genoeg wel veel plaats inneemt. Er is één en ander te bezichtigen in Celles: de Romaanse Kerk (11de eeuw), een moderne kruisweg en een kluizenaarswoning (19de eeuw) bovenop de heuvel. In het dorp is er ook aan restauratie geen gebrek. Celles is tevens de meest westelijke plaats die de Duitsers bereikten tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944-'45. Wie wil kan een Duitse tank gaan bezichtigen die aangeeft tot waar de vijand toen geraakt is. Echter ligt die tank niet op het traject van deze wandeling.


Eén van de verborgen parels van Celles bevindt zicht op amper 800 meter vogelvlucht van de dorpskern, maar is moeilijk bereikbaar met de wagen en dus niet zo bekend. Als je het gpx-traject volgt (onderaan dit artikel te downloaden), kom je aan de zandgroeve Jean Marcaux. Deze werd tot 1996 uitgebaat en is nu een terrein met een enorme biologische waarde dat evenwel toegankelijk is voor wandelaars. Het kleurenpalet dat er zich openbaart is gewoon fenomenaal. Soms heeft de impact van de mens dus ook zijn voordelen. Anders was dit gewoon een stuk bos geweest zoals elders in de Condroz.


Grottes de Conjoux

De volgende parel bevindt zich een kleine vijf kilometer verder, in het dorp Conjoux. Jammer genoeg is het geheel er erg slecht aan toe, maar toch de moeite om te gaan kijken: de Grottes de Conjoux. Eind 19de eeuw liet de plaatselijke priester een Lourdesgrot bouwen voor de inwoners van de streek die de bedevaart naar Lourdes niet konden ondernemen. Maar behalve die ene Lourdesgrot, werden er nog 15 andere grotten gebouwd waarin telkens een onderdeel van het leven van Maria afgebeeld werd. Wie wil kan aan de achterkant van de Lourdesgrot, via een kleine trap, het tafereel van de geboorte van het kindje Jezus en de Drie Wijzen bewonderen. Enkele grotten zijn inmiddels ingestort en worden niet meer onderhouden. Sinds het weghalen van de begroeiing is het al helemaal slecht gesteld met de grotten. De vraag is hoelang dit alles nog zal blijven bestaan.Na Conjoux volgt een stuk van anderhalve kilometer over asfaltwegen om dan een bosweg rond het domein van het kasteel van Reux te nemen. Dan gaat het via een kort gedeelte over asfalt en tal van veldwegen naar de splitsing met de GR575, vlakbij het dorp Ychippe. Drie kilometer verderop sta ik aan de voet van het 19de eeuwse kasteel van Leignon dat ik eerder al vanuit de verte kon gadeslaan. Van dichtbij is het kasteel niet te zien, want het is helemaal omgeven door begroeiing en muren en sowieso privaat domein. De enige mogelijkheid om er een glimp van op te vangen is via het plaatselijke kerkhof. Leignon is ook de plaats waar op 23 december 1944 een Amerikaanse soldaat eigenhandig een Duitse voorstoot halt toeriep.


Het laatste kasteel op deze wandeling is dat van Sainfoin in Ciney. Het ligt op het einde van een kaarsrechte toegangsweg door wat tegenwoordig het Parc Saint-Roch is. Het gebouw zelf herbergt vandaag een muziekschool en de bijgebouwen een crèche en een jeugdhuis. Een kleine kilometer verder kom je aan het station van Ciney, tegenwoordig in verbouwing, voor de reis naar huis.


Gegevens wandeling:

Datum: Woensdag 4 mei 2022 Startplaats: Station Genron-Celles Eindplaats: Station Ciney

Pad: GR129, GR575 + eigen route

Afstand: 27,5 kilometer

Stijgingsmeters: 595m

Dalingsmeters: 472m Bereikbaarheid: Trein

GPX: klik hier 

Verhard - Onverhard: 49,6% - 50,4%


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page