top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR128 Vlaanderenroute • Inleiding

Het wandeljaar 2020 is om gekende redenen wel heel chaotisch. Het is erg moeilijk om trektochten lang op voorhand te plannen omdat je nooit weet wat kan of niet tegen de tijd je aan je tocht zou willen beginnen. Met Mathieu, met wie ik afgelopen zomer de Tour des Glaciers de la Vanoise deed, maakten we al plannen om tijdens de eindejaarsperiode de Rothaarsteig in Duitsland te gaan wandelen. Deze staat al langer bij ons allebei op het verlanglijstje. Maar de stijgende coronacijfers manen ons toch allebei aan tot enige voorzichtigheid. In elk geval kan ik niet tot december wachten en op het laatste nippertje kreeg ik nog een gaatje van 6-7 dagen in mijn agenda, midden oktober. Waarom dan niet ons eigen landje verder verkennen?


Ik moet toegeven dat ik Vlaanderen lange tijd links heb laten liggen, omdat het vlakke land (behalve kuststreken) me eigenlijk weinig kan boeien. De Ardennen zijn gewoon leuker dan het platte Vlaamse land. Maar sinds het coronatijdperk probeer ik meer in Vlaanderen te wandelen en dat viel altijd wel mee. Ik wist dat als ik ooit een trektocht door Vlaanderen zou doen, ik sowieso op de GR5A, de GR128 of de GR129 zou terechtkomen. Deze keer is de keuze gevallen op het Vlaamse deel van de GR128, beter bekend onder de naam Vlaanderenroute.


Het hele tracé is zo'n 670 kilometer lang, tenminste als je het deel in Frans-Vlaanderen meetelt en het stukje Teuven-Aachen. De "Vlaanderenroute" is enkel het deel van de GR128 tussen de Kemmelberg in Teuven in de Voerstreek en dus wordt in de wandelgids, die ik bij mijn favoriete reisboekhandel in Brussel op de kop tikte, de nadruk op die 473 kilometer door Vlaanderen gelegd. Ook het korte stukje van aan de Frans-Belgische grens tot Kemmel (7 km) en de resterende 22 kilometer tussen Teuven en Aachen staan voluit beschreven achteraan in de gids. Voor het Franse deel bestaat er geen wandelgids, maar kan je voor sommige stukjes wel info terugvinden in de topogids van de GR145 waarmee de 128 soms samenloopt.


De wandelgids "Vlaanderenroute GR 128" is opvallend dik met z'n 350 bladzijden, maar dat heeft er onder andere mee te maken dat de route in beide richtingen beschreven wordt, iets dat me eigenlijk overbodig lijkt en de gids dus onnodig dik en zwaar maakt. Ook krijg je geen topografische kaarten van het Nationaal Geografisch Instituut (NGI), maar aangepaste kaarten van OpenStreetMap met amper details erop om je goed op te kunnen oriënteren. Wel zijn ze op schaal 1:25.000 tegenover de 1:50.000 van, de NGI-kaarten in de oude topogidsen. Dat zal ermee te maken hebben dat Grote Routepaden vzw, de organisatie achter de Vlaamse GR's, allicht een flink som moet neertellen om NGI-kaarten te mogen gebruiken, maar ik kan me vergissen. Een gebrek aan hoogtelijnen op een kaart vind ik niet ideaal voor een wandelgids, want het ontneemt je nog een extra oriëntatiemogelijkheid en gevoel voor het soort landschap dat je voorgeschoteld krijgt. In een vlak landschap is dat natuurlijk minder erg dan in de bergen. Hoe zich dat op het terrein vertaalt zien we dan wel. Verder geeft de gids natuurlijk heel wat achtergrondinformatie over dorpen, natuurreservaten of andere bezienswaardigheden. De topogids Vlaanderenroute GR128 is te verkrijgen op de website van Grote Routepaden vzw.


Omdat ik maar een kleine week ter beschikking heb, kan ik slechts een deel van het hele traject wandelen. Mijn keuze is gevallen op het stukje Ieper tot Wespelaar. Dat is eigenlijk zo'n 265 kilometer, maar o.a. in de Ieperboog kort ik het traject in omdat ik de streek al heel goed ken. Zo kom ik op een kleine 250 kilometer en dat is ook nodig omdat ik voor de gelegenheid mijn overnachtingen op voorhand heb vastgelegd.


Voor de meeste overnachtingen zal ik voor gebruik maken van Welcome to my Garden. Dit is een nieuw iniatief dat tijdens de coronapandemie snel is gegroeid en waarbij mensen hun tuin kunnen opstellen voor wandelaars en fietsers met tent. Er was nood aan zo'n fantastisch initiatief, want door de pandemie bleven mensen meer in eigen land. Officiële bivakplaatsen, die er sowieso al te weinig zijn in België, raakten snel verzadigd en hier heeft WTMG een leemte gevuld.


De planning ziet er ongeveer als volgt uit, maar zal nog wijzigen in functie van de bevestigingen van mijn WTMG-hosts:

  • Dag 1: Ieper > Roeselare (ca.35 km) - bevestigd

  • Dag 2: Roeselare > Grammene (ca 40 km) - bevestigd

  • Dag 3: Grammene > Gent (ca 36 km)

  • Dag 4: Gent > Wichelen (ca 38 km)

  • Dag 5: Wichelen > Meldert (ca 41 km) - bevestigd

  • Dag 6: Meldert > Eppegem (ca 42 km) - bevestigd

  • Dag 7: Eppegem > Wespelaar (ca 25 km)


De nachten waarvoor ik nog geen vaste plaats kon vinden, improviseer ik door bewoners te vragen naar een plekje in de tuin, of nestel ik me gewoon ergens uit het zicht.

108 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page