top of page
  • Foto van schrijverMichel

Tweedaagse van Deinze naar Brugge via de GR129

Ik maakte van twee zonnige dagen gebruik om een stukje van de langste wandelroute van België, de GR129, te wandelen. Bij het grote publiek werd de GR bekend door de TV-avonturen van Arnout Hauben. Ik maak van het moment gebruik om mijn wandeluitrusting na te kijken voor mijn volgende trektocht binnen drie weken in de Franse Vercors.


Machelen-aan-de-Leie - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Machelen-aan-de-Leie

Dag 1 • Deinze - Doomkerke

Datum: Donderdag 18 mei 2023

Afstand: 31,9 kilometer

Weer: Zonnig, 15°C


In Deinze kies ik voor de meest rechttoe rechtaan route naar de GR129, maar niet zonder een bezoek aan de Franse militaire begraafplaats van Machelen-aan-de-Leie. Hier liggen meer dan 700 Franse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Zij kwamen om tijdens gevechten in oktober 1918 toen de Duitsers in het defensief geduwd werden en al op het punt stonden de oorlog te verliezen. Het pittoreske Machelen mag alvast gezien worden. Langs een oude Leiemeander kan je hier tot rust komen aan de voet van de kerk.


Het volgende deel is wat minder fijn, als je even de drukke baan moet volgen over de Leie en dan op de Leieoever richting Gottem. Het slaperige dorpje brengt meteen rust na de vele wielerpelotons die aan een rotvaart rakelings voorbij wandelaars scheuren. Dan gaat het op een kalme veldweg richting spoorwegbedding en kruising met de GR128. Die GR doorkruist heel Vlaanderen van West naar Oost, of andersom. Het stuk hier, op een vlondpad, komt me zeer bekend voor van mijn tocht twee jaar geleden. Net als de betonnen spoorbrug door Duitse genietroepen gebouwd in 1940. Ongeveer twee kilometer lang lopen de twee GR's samen. Aan de wandelboom van Aarsele gaat de GR129 verder in noordwestelijke richting.


Franse militaire begraafplaats Machelen - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Franse militaire begraafplaats Machelen

In Aarsele stop ik voor de middagpauze op een bank aan de kerk. Na goed een uur zet ik mijn weg verder naar Kanegem, waarvan de neobarokke kerktoren al even mijn aandacht trok. Het bouwsel verschilt van de vele neogotische kerken in de streek en valt dus wel op in het landschap. Ruiselede is niet ver meer en ook daar ben ik snel door. Ik snij een heel stuk van de GR af, omdat de etappe anders te lang wordt. Zo steek ik door naar Kruiskerke en pik daar iets ten noordwesten het originele GR-traject op. Het gaat door de Vorte Bossen, een leuk stuk natuur, gevolgd door de Gallatasbossen en tenslotte Doomkerke. De bivakzone ligt er achter de kerk en aanpalend schoolgebouw. Het is even zoeken naar de exacte locatie, want één van de palen die de zone aangeeft ligt op de grond en zie ik pas later. In de verte zie ik een andere wandelaar zijn tent opzetten in het hoge gras, dus ik vermoed dat ik wel juist zit.


Kanegem - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Kanegem en zijn kerk

Een vrijwilliger van de Grote Routepaden komt ook langs nadat ik de tent heb opgezet. Hij bevestigt dat ik daar goed lig en vraagt me of alles naar wens is. Eigenlijk wel. Fijn bezoek alvast! Hij toont me nog het sanitair, waar ik - net als aan de kerk - water kan vinden indien nodig. Het café dat bekend werd dankzij Arnout Hauben, de New York is jammer genoeg gesloten. Niks fris dus. Ik moet het stellen met het koele water uit de kraan en een citroenpoederoplossing.


Opgelet: de plaatsen op de bivakzone zijn beperkt en moeten op voorhand geboekt worden bij de gemeentediensten (info@ruiselede.be).


Op de bivakzone van Doomkerke - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Op de bivakzone van Doomkerke

Dag 2 • Doomkerke - Brugge

Datum: Vrijdag 19 mei 2023

Afstand: 34,6 kilometer

Weer: Zonnig, 18°C


Ik heb redelijk goed geslapen, maar ben al bijzonder vroeg op met dank aan de natuurlijke klok die door de baby grondig verstoord is. Iets na zevenen ben ik weg en ga eerst nog langs bij de bakker op enkele tientallen meters van de GR. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor een lekker ontbijt!


De volgende tien kilometer gaan door bos, meer bepaald 't Vagevuur en het aanpalende Bulskampveld. Het geheel is het grootste bosgebied van West-Vlaanderen. Op dit vroege uur is het er nog erg rustig en kan ik een vijftal reeën waarnemen die rustig staan te grazen. Behalve bos is er ook heel wat water en een enorme bloemkwekerij. Eén van de mooiere gedeelten is wellicht het natuurreservaat Heideveld-Bornebeek. Hiervoor wijk ik even van de GR af. Verderop kom ik weer op de GR.


In het natuurreservaat Heideveld-Bornebeek - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
In het natuurreservaat Heideveld-Bornebeek

De GR moet nu noodgedwongen de oversteek van de E40-autosnelweg maken en dat is nooit fijn. Niet alleen moet dat wandelend langs een drukke autoweg, maar ook is er het overweldigende lawaai van de onderdoor razende auto's. Maar nog even volhouden. Iets voorbij Beernem kom je aan nog zo'n knap stukje natuur, het reservaat Gevaert-Noord langs het kanaal Brugge-Gent. Via een leuk pad in de natuur waan je je ineens elders. Ik zoek een plaatsje om van mijn middagmaal te genieten en dat doe ik ook in de schaduw van één van de vele bomen. Terwijl ik een gevriesdroogde maaltijd verorber, hoor ik het gesputter van de motor van sommige plezierboten.


Door de velden, met gelukkig voldoende schaduw van de hoge bomen, gaat het in bijna rechte lijn naar de Assebroekse Meersen, nog een mooie plek in de natuur. Ik nader nu Brugge, De oude spoorwegbedding tussen Brugge en Eeklo is nu een wandel- en fietspad die me rechtstreeks naar het kanaal brengt in Steenbrugge. Er volgen nu twee kilometer naar het begin- en eindpunt van de GR129 aan de Katelijnepoort te Brugge. Ik heb het plan opgevat om nog even een lus door Brugge te maken via de GR5A, maar het is er dermate over de koppen lopen dat ik dat plan al snel opberg en via een korte omweg het station opzoek.



Nabeschouwing:

Algemene waardering

Mooie landelijke etappes tussen Deinze en Brugge, met kleine dorpjes en stadjes en veel natuur. Hou er wel rekening mee dat, ondanks het vele groen, het vooral asfalt is dat de klok slaat. Deinze-Brugge is dus meer iets voor asfaltvreters.


Moeilijkheidsgraad

De etappes zijn bijna vlak. Ben je echter met de tent en wil je legaal bivakkeren, dan is de enige mogelijkheid de bivakzone van Doomkerke, op voorhand te reserveren. Dat maakt dat de afstand ineens erg groot. Hou daar rekening mee.


Bevoorrading

Verwacht niet super veel winkels onderweg. Je kan terecht in Deinze, Ruiselede en Brugge voor winkels met keuze. In Doomkerke heb je een lekker warme bakker en tussen Deinze en Doomkerke heb je ook voldoende horecamogelijkheden op het pad. Tussen Doomkerke en Brugge is dat beduidend minder, zelfs onbestaande tenzij je van het pad gaat. In Beernem bijvoorbeeld.


Bewegwijzering

Uitstekend. Gewoon de wit-rode markeringen van de GR volgen.


Bereikbaarheid

Deinze en Brugge zijn erg gemakkelijk bereikbaar met de trein


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:



Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page