top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR16 • Dag 1 • Florenville - Herbeumont

Ik heb de eerste vijftig kilometer van de GR16 Sentier de la Semois achterwege gelaten en begin aan mijn vijfdaags avontuur in Florenville. Aan het station, dat een kleine twee kilometer van het stadje ligt, pik ik de verbindingsroute naar de GR op. Niet het meest interessante stuk en grotendeels over asfalt. In Florenville aangekomen tank ik nog wat water bij, eet nog een hap en begin er dan aan. Het is om 11u 's ochtends al zo'n 22°C en in de volle zon is het bakken en braden geblazen. En de volgende dagen beloven nog veel warmer te worden met een hoogtepunt op zaterdag.Florenville ligt op een heuvel met zicht over de Semoisvallei, maar ik moet nog ettelijke kilometers wandelen in de volle zon vooraleer ik eindelijk langs de Semois kom. Na een achttal kilometer krijg ik al een eerste mooi stuk voorgeschoteld wanneer het pad tegen de heuvelflanken op en af slingert met her en der enkele mooie uitzichtspunten. Eén ding dat me nu reeds opvalt zijn de vele witte bloemen in het water. Het blijkt om de waterranonkel te gaan, een invasieve plantensoort die welig groeit in de Semois. Dat zou een teken kunnen zijn van vervuiling door o.a. landbouw (teveel mineralen in het water door gebruik van kunstmest).


Chassepierre
Chassepierre

Na 11 kilometer gaat de beboste vallei over in een ruime, open vlakte en doe ik achtereenvolgens de plaatsjes Azy, Le Ménil, Laiche en tenslotte Chassepierre aan. Dat laatste dorp behoort tot de mooiste dorpen van Wallonië met z'n kerk uit het begin van de 18de eeuw. Het is quasi voortdurend volle zon, tot ik een eind na Sainte-Cécile eindelijk weer de bossen in duik. Bijna de hele tijd gaat het via een brede bosweg, parallel aan de rivier, richting Herbeumont. Dat dorp staat o.m. bekend om zijn oude spoorwegviaduct - gebouwd door de Duitsers tijdens WOI en recent grondig gerenoveerd en terug open voor het publiek - en de ruïnes van een kasteel gebouwd op een uitstekende heuveltop 100 meter boven de rivier.


In Herbeumont doe ik mijn bevoorrading in het winkeltje net voor sluitingstijd en ga dan iets verderop in een brasserie genieten van een degelijke maaltijd. Tegen 19u ga ik op zoek naar een slaapplek. Eerst dacht ik me op de parking voor caravans te installeren, maar om miserie te vermijden en omdat ik te vermoeid ben om een geschikte plaats te zoeken, daal ik af naar één van de twee campings langs de Semois. Ik kies voor die van de Moulin Willaime. Een oudere vrouw zorgt, ondanks het late uur, voor een vriendelijke ontvangst. Ik heb de plekjes voor het uitkiezen. Een kleine zwempartij in de Semois behoort er alvast tot de mogelijkheden en biedt welgekomen afkoeling.


Gegevens wandeling:

Datum: Woensdag 15/06/2022

Etappe: Florenville > Herbeumont

Afstand: 33,4 kilometer

Stijgingsmeters: 380m

Dalingsmeters: 411m

Weer: Zonnig 25°C


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page