top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR58/GR5 • Dag 7 • Souliers - Lac de Roue

Onze GR58 loopt stilaan op zijn einde. We moeten pas dinsdagochtend terug in Montdauphin staan voor de trein naar huis. Maar ik neem liever het zekere voor het onzekere en vertrek liever al zondagnamiddag naar Montdauphin. Met andere woorden, er resten ons nog twee wandeldagen hier in het gebergte. Ceillac halen we niet, want dat is nog 40 kilometer ver met flink wat hoogtemeters. Dus had ik op voorhand al het alternatief uitgedokterd.


GR58 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Ravin des Tegneytes

De nacht verliep uitstekend. 's Ochtends worden we wel hoorndol van het gezoem van honderden vliegen rond de tent. We laten de tent zo lang mogelijk dicht. De eerste meters gaan al meteen in stijgende lijn, richting Bergerie de Souliers en de Col du Tronchet. Het wordt ineens ook onze laatste echte klim. Al moeten we maar zo'n 400 hoogtemeters overwinnen. De zon is ook van de partij en naarmate we de bossen in het Ravin des Tegneytes verlaten, neemt de hoeveelheid zweet die van ons voorhoofd stroomt toe. De hitte maakte ineens ook dat Sasha er vandaag niet zoveel zin in heeft. Het uitzicht bovenop de Col du Tronchet (2347m) maakt het dan toch een beetje goed. Geen sensationeel panorama, maar desondanks krijg je een mooi zicht over de vallei waardoor de GR5 loopt. Ik toon Sasha in het noorden de haarspelden onder de Col des Ayes, waarlangs ik in 2019 op de GR5 afdaalde. En dan is er uiteraard Brunissard, dat recht voor ons op een platte strook in de vallei bevindt. Mooie herinneringen!


GR58 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Op naar de Col du Tronchet

Het plan om hier de GR58 te verlaten en richting Casse Déserte te wandelen laten we varen. Sasha wil liever doorstappen naar Brunissard en een frisdrankje op het terras van het café-restaurant. De eerste halve kilometer van de afdaling is eenvoudig, maar dan wordt het steiler. Zoals bekend vindt Sasha dalen maar niks. Het gaat dan ook niet zo snel vooruit. Er zitten wel enkele mooie stukjes tussen, o.a. langs een puinveld en rotsformaties. In Brunissard (1745m) gaan we meteen naar Chez Marius, waar we niet alleen lekkere Bretoense pannenkoeken binnenspelen, maar ze ook goed gebakken frieten hebben. En neem dat laatste maar aan van een Brusselaar en Belg! We sluiten af met een dessert.


GR58 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Puinveld tijdens de afdaling naar Brunissard
GR58 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Knappe rotsformaties

Met een volle buik kunnen we onze wandeling verderzetten. Jammer genoeg moeten we daarvoor wel iets meer dan een kilometer over een asfaltweg naar La Chalp. De GR58 hebben we bij het buitenwandelen van Brunissard al verlaten. Nu zitten we op de GR5. In La Chalp (1684m) hopen we nog wat lekkers te vinden om ons avondmaal aan te vullen. Het kruideniertje is nog niet open. Het is sowieso geen klassieke kruidenier, maar eerder een souvenirwinkel met voeding. Maar een lekkere worst, een paar koeken en een baguette vinden we er wel.


GR58 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net

Om La Chalp te verlaten moet er nog geklommen worden door het bos. De GR baant hier zijn weg tussen de hoge planten en het duurt wel even voor het weer wat vlakker wordt. Water halen we, net als ik in 2019, in het gehucht Les Maisons (1691m). Daar komen we niet veel later aan. Ik vul de volledige watervoorraad, zodat we niks hoeven te filteren tot morgenmiddag.


GR58 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Aankomst in Les Maisons om water te tanken

Nadat we nog even de laatste kilometers van de Tour de France-etappe gekeken hebben, beginnen we aan de laatste twee kilometer naar het Lac de Roue. Om het iets minder steil te maken voor Sasha, blijven we op de brede grindweg en volgen dus niet het smalle, steilere pad dat de GR5 volgt naar hoogte 1816. Dat levert wel driehonderd extra wandelmeters op. Sasha begint al af te tellen tot aan het meer.


GR58 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Ondergaande zon aan het Lac de Roue

En daar zijn we dan. Het Lac de Roue (1847m). Ik herinner me van 2019 dat het meer bijna helemaal volgroeid was en dat was ook nu niet anders. Maar het is een ideale plek om te bivakkeren. En net als toen zijn we niet te enigen. Al moet gezegd dat het dit jaar toch een eind rustiger is. Hoelang die rust zal duren is nog maar de vraag. Blijkbaar is men zinnens hier in de toekomst een parking aan te leggen om meer bezoekers te lokken. Niet dat dat echt nodig is, want behalve GR5-wandelaars komt iedereen hier toch met de auto naar boven gereden om te kamperen.


Er is in elk geval voldoende plaats en we vinden een mooi plekje tussen de bomen. Wassen moet in het kanaaltje boven het meer gebeuren. Voor het avondeten kunnen we terecht op één van de twee picknickbanken op enkele meters van de tent.


Gegevens wandeling:

Datum: Zaterdag 08/07/2023

Etappe: Souliers > Lac de Roue

Afstand: 11,3 kilometer

Stijgingsmeters: 628m

Dalingsmeters: 728m

Weer: Zonnig, 21°C


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page