top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR58 Tour du Queyras • Inleiding & Praktische tips

Nog tijdens het tweede coronajaar (2021) had ik het plan opgevat om de GR58 Tour du Queyras met mijn zoon Sasha te wandelen, maar toen was hij nog te jong naar mijn zin. Vorig jaar is het niks geworden omdat hij fysiek niet in orde was en ik het risico niet wilde nemen. Dit jaar was het anders. Tijdens enkele voorbereidende wandelingen bleek hij helemaal in orde Hij mocht kiezen tussen verschillende GR's en besloot uiteindelijk voor de zwaarste, namelijk de Queyras.


Voldoende dagen om de hele Tour du Queyras af te leggen hadden we niet, dus bedacht ik verschillende alternatieven om op voorhand de GR verlaten. Uiteindelijk is dat ook niet al te moeilijk, omdat de hele Queyras redelijk goed omsloten is door openbaar vervoer.Parcoursgegevens

De GR58 wordt traditioneel gestart in Ceillac, tevens etappeplaats van de GR5. Ook wij zijn daar gestart en wandelden in tegenwijzerzijn, zoals ook beschreven in de topogids. Je kan natuurlijk ook met de klok mee, want de GR staat in twee richtingen aangegeven. In totaal is de GR58 Tour du Queyras 110 kilometer lang. Wij wandelden 70 kilometer op de GR58 om dan vanaf Brunissard de GR5 te volgen naar Château-Queyras en dan nog een paar kilometer buiten-GR naar Ville Vieille. Zo kwam we op 83 kilometer, wetende dat wij vanaf Saint-Véran een klein stuk met een shuttlebus zijn meegereden.


Moeilijkheidsgraad

Het pad is redelijk goed begaanbaar en met een kind zeker te doen. Een goede tredzekerheid is zeker geen overbodige luxe op sommige delen, zeker tijdens afdalingen. Hou rekening met sneeuwvelden op sommige stukken. Informeer bij de hutten voor je vertrekt. In de bergen is een redelijke fysieke conditie natuurlijk ook vereist. De klimmen zijn soms heel snedig en dat voel je ook in de benen.


Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
In de afdaling naar de Refuge Agnel moesten we enkele sneeuwvelden trotseren

Overnachten op de GR58

De Tour du Queyras kan zowel als hutten- als als bivaktocht gewandeld worden. Hutten en/of gîtes zijn er maximaal elke 15 kilometer of tot 6 à 7 uren stapuren. Met de tent heb je natuurlijk meer flexibiliteit en kan je de etappes indelen zoals je verkiest. Er is wel een uitzondering. In de vallei van de Bouchouse is er een bivakverbod langs de meren van Foréant en Égorgéou en langs een heel dunne strook rond de bergrivier. De gewoonlijke regels gelden verder overal: dus tent opzetten na 18u en voor 9u weg en geen vuil achterlaten. Tevens is het verboden om in het natuurpark een kampvuur te maken.


Alle bivakregels lees je op de website van het Parc Naturel Régional du Queyras (in het Frans).Bewegwijzering

De wit-rode GR-strepen zijn eenvoudig te volgen, zowel op wegwijzers, als geschilderd op rotsen rondom en stenen op de grond. De GR is in beide richtingen aangeduid. Zo hoef je dus niet de structuur van de topogids te volgen.Topogids

Voor een goede omschrijving van de GR kan je zoals gewoonlijk terecht bij de topogidsen. De FFRP-gids omschrijft ook alle GR58-varianten en ook drie GRP's, namelijk de Tour du Pain de Sucre, de Tour de la Font Sancte en de Tour de la Dent Rahier. Cicerone heeft een inmiddels verouderde Queyras-gids waarin de GR58 eveneens beschreven staat.


Bereikbaarheid

De Queyras is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Met de trein rij je tot "Mont-Dauphin -Guillestre". Aan het station zijn er door de SNCF (de Franse Spoorwegen) uitgebate bussen die je in 27 minuten naar Ceillac brengen tot aan het startpunt van de GR op de Place de la Mairie. Hiervoor neem je TER-bus 572. Er zijn wel maar drie ritten per dag, om 8u30, 13u55 en 18u40. Op jouw tocht heb je ook bussen in Saint-Véran, Ristolas, Abriès en Arvieux. Omdat wij de GR58 vroeger verlieten en via de GR5 naar Ville-Vieille wandelden, namen we daar de bus.


Je kan de tijdsschema's van de bussen terugvinden op de website van de SNCF Auvergne-Rhône-Alpes.


Algemene waardering

De GR58 kan ik alleen maar aanraden. Tenminste op het gedeelte dat wij wandelden valt het qua techniciteit goed mee. Er was één heel kort stukje waar je met hoogtevrees wat in de problemen kan komen, net voor het Lac du Grand Laus.


Vragen?

Heb je vragen over de GR58? Aarzel dan niet om me te contacteren. Ik help jou met plezier verder!Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page