top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR70 • Dag 5 • Chasseradès - Finiels

Er is altijd wel één dag op een trektocht waar je heel erg naar uitkijkt. En vandaag is er zo één. Ik bereik met de Sommet de Finiels het hoogste punt van deze trektocht en betreed het Nationaal Park van de Cevennen.


In de buurt van Finiels - Ultimate Hiking
In de buurt van Finiels

Vandaag staan er 33 kilometer op het programma en er moet toch wat geklommen worden. Daarom ben ik reeds voor 8 uur op pad. Eerst bereik ik Mirandol (1096m), bekend om zijn spoorwegviaduct. Het dorpje ligt mooi ingebed in de vallei van de rivier Chassezac. Een gedenkteken opgericht door de bouwmeester herinnert aan 4 arbeiders die omkwamen bij de bouw van het in 1902 opengestelde viaduct. Daarna slingert de GR moo,i tussen de velden in de richting van het eerste obstakel: de Montagne du Goulet. Bij L'Estampe (1154m) komt een oudere man me tegemoet. Hij wandelt bergaf aan een fiks tempo. Nog voor ik iets kan uitbrengen, vraagt hij me luidop: "Pour un homme de 95 ans, c'est bien, non?" Natuurlijk, maar nog voor ik kan antwoorden, spurt hij alweer verder.


Viaduct van Mirandol - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Viaduct van Mirandol

Het pad gaat steil naar boven van zodra ik het bos binnenwandel tot aan de asfaltweg. Dan gaat de GR over de asfaltweg omhoog tot de Carrefour Guy Cubizolle (1412m). Ik kan goed doorstappen, want hier is de stijgingsgraad niet zo hoog. In de afdaling naar de ruïnes van het gehucht Serreméjan (1251m) kan ik een glimp opvangen van de Mont Lozère. Die is voor straks. Eerst moet ik 160 meter dalen om dan weer bergop te gaan naar 1358m tussen de toppen Chalsadés en Frachassou. Wat verderop onder de bron van de rivier Lot kom ik de dame tegen die ik eergisteren bij Fouzilhac ontmoette. Ik sla kort een praatje. Blijkbaar vertrekt zij elke dag zeer vroeg. Vanavond wil ze ergens aan de Mont Lozère haar tent opzetten. Mijn doel is Finiels, dus ik ga over de top naar de andere kant van de bergrug.


Bij Les Alpiers (1199) verlaat ik het bos en zie ik de hele Mont Lozère voor me. Hoewel hij deels gemaskeerd is door lagere bergen, is de muur die voor me opdoemt toch wel indrukwekkend. Ik moet nu nog drie kilometer tot Le Bleymard (1071m), waar ik halt ga houden voor het middagmaal alvorens de Mont Lozère aan te vallen. Bij binnenkomst in het dorp passeer ik een supermarkt waar ik me bevoorraad. Aan het kerkje zet ik me op een bankje en zie in de tussentijd slechts twee wandelaars voorbij komen, waarvan één met een dagrugzak. Vermits Le Bleymard op de kruising van verschillende GR's ligt, kan het zijn dat de andere wandelaar met trekkingrugzak de GR44, GR68 of GR7 bewandelt. Ik zal het nooit weten, want ik kom de man niet meer tegen.


Landschap GR70 - Ultimate Hiking - Ultimatehiking.net

Le Bleymard verlaat je via een vrij steile weg naar een kruispunt (1119m) boven het dorp. Dan gaat het ietsje vlotter tot aan de afslag van de GR44 en GR68 (1193m). Maar de twee volgende kilometers gaan steil naar boven, tot circa 1400 meter hoogte. Ik zweet me te pletter en ik ga zelfs te snel. Ik voel dat ik mezelf tegenkom. Aan het skistation Bleymard-Mont Lozère (1415m) zijn er gelukkig enkele plaatsen waar je iets kan eten en drinken. Ik zet me in de schaduw van een terrasje voor een drankje en een ijsje en blik naar de Mont Lozère. De top is enigzins verborgen door de nog beboste flanken van Le Touril (1575m) met zijn skiliften.


Naar de top van de Mont Lozère - Ultimate Hiking - Ultimatehiking.net
Naar de top van de Mont Lozère

Op dit punt betreed ik het Nationaal Park van de Cevennen. De vier kilometer die nu volgen naar de top zijn de moeite. Een familie met kinderen en ezel heb ik snel ingehaald en al snel wandel ik boven de boomgrens, waar een frisse wind waait. De noordflank van de bergrug is kaal, net als de top en wordt gekenmerkt door iets dat op een heidelandschap lijkt. De overheid doet er alles aan dat dit ook zo blijft en er geen natuurlijke bebossing plaatsvindt door herders te steunen die hier met hun kudde komen grazen. De sporen in het gras getuigen daar van. Hoe hoger ik kom, hoe mooier het landschap rondom. Op de relatief vlakke top van de Mont Lozère, de Sommet de Finiels (1699m), heb je een prachtig 360°-zicht over de hele regio.


De resterende vijf kilometers naar Finiels gaan vlot. Ik haal onderweg nog twee wandelaarsters in en kom nu in een gans ander landschap: droger en rotsachtiger. In Finiels (1240m) aangekomen begeef ik me naar de Aire Naturelle La Barette, een soort camping met het nodige sanitair. Het is niet helemaal duidelijk waar ik naartoe moet om mijn komst te melden, maar een buurvrouw wijst me de weg naar de dame die de kampeerplek beheert. De kampeerplaats ligt tegen een steile helling en in de volle zon. Dus veel geschikte plaatsen zijn er niet. Maar omdat er bijna niemand aanwezig is, heb ik de plaatsen in de schaduw voor het uitkiezen. Mijn namiddag bestaat uit rusten, kleren wassen en een lekker potje koken. Ook het thuisfront krijgt nieuws van mij.


Gegevens wandeling:

Datum: Woensdag 06/07/2022

Etappe: Chasseradès > Finiels

Afstand: 33,6 kilometer

Stijgingsmeters: 1159m

Dalingsmeters: 1084m

Weer: Zonnig 28°C


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page