top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR70 • Dag 8 • Saint-Germain-de-Calberte - Saint-Jean-du-Gard

Om de GR70 op te pikken moet ik vanaf de camping meteen bergop, terug naar het centrum van Saint-Germain-de-Calberte (489m). Van daaruit loopt de GR de volgende vijf kilometer parallel met de D984 door de bossen. Maar ietsje voor de Pont de Négase (265m) moet je effectief op de autoweg wandelen. En dat is niet zo'n prettige ervaring. Zo moet je vier kilometer over het gitzwarte asfalt in volle hitte, met amper schaduw en met rakelings voorbijscheurende wagens.


GR70 - Zicht op de Gard - Ultimate HIking - ultimatehiking.net
Zicht op de bossen van de Gard

In Saint-Etienne-Vallée-Française (248m) hou ik halt aan de supermarkt. Ik denk dat ik bij deze hitte wel een ijsje verdient heb. Ook vul ik de watervoorraad aan. Ik moet misschien nog maar 13 kilometer tot Saint-Jean, maar de hitte is echt niet te onderschatten en voldoende drinken is dan ook een must. Ik kom de man met de wandelkar weer tegen. Ook hij weet dat we in Saint-Jean moeten stoppen door het doorgangsverbod in de bossen van de Gard.


GR70 - Voie Royale - Ultimate HIking - ultimatehiking.net
De oude "Voie Royale"

De GR gaat bergop na Saint-Etienne en hoewel de stijgingsgraad best meevalt, is het de hitte die het echt uitdagend maakt. Op de oude 'Voie Royale', uitgehakt in het gesteente, haal ik de wandelkarwandelaar weer in. De klim lijkt eindeloos, maar opeens ben ik aan de Col de Saint-Pierre (596m) onder de gelijknamige bergtop, op de grens tussen de departementen Lozère en Gard. De autoweg staat bekend als de Corniche des Cévennes en loopt over verschillende cols met zicht over de Cevennen.


In tegenstelling tot wat de IGN-kaart en topogids aangeven, blijkt de GR hier een andere route te volgen, namelijk via de bergkam tussen Saint-Pierre en de Pic d'Arbousse en niet meer meteen dalend naar de rivier Gardon de Saint-Jean. Zeker het eerste gedeelte over de graat is avontuurlijk en mooi met verschillende mooie uitzichten. Het gaat nog een laatste keer bergop naar hoogte 632m en dan begint de afdaling via het gehucht La Teule (430m). Daar hangt aan de ingang van het plaatsje een oud Brussels straatnaambord "Rue du Château - Kasteelstraat". Wel grappig om dat hier tegen te komen.In de laatste kilometer slaag ik er nog in om onderuit te gaan. Op een smal pad wil ik een doornstruik ontwijken door met het bovenlichaam weg te draaien. Ik verlies mijn balans en val. Gelukkig zonder erg, maar toch nog een kleine herinnering om tot op het einde attent te blijven. In Saint-Jean-du-Gard (194m) aangekomen ga ik eerst iets drinken om dan informatie in te winnen op het toerismekantoor voor de busrit naar Alès. Hier eindigt mijn GR70-avontuur. Wat ik er van vond, kan je in het artikel met de conclusies lezen.


Gegevens wandeling:

Datum: Zaterdag 09/07/2022

Etappe: Saint-Germain-de-Calberte > Saint-Jean-du-Gard

Afstand: 23,5 kilometer

Stijgingsmeters: 803m

Dalingsmeters: 1017m

Weer: Zonnig 33°C


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page