top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR738 • Dag 1 • Aiguebelle - Refuge de Roche Brune

Eindelijk! Na een vrij snelle, doch oververhitte treinrit kom ik omstreeks 15u20 aan in Aiguebelle (323m). Nog een kleine aanpassing aan de rugzak en ik vertrek. Ik wil proberen zo ver mogelijk te geraken, want morgen wordt er slecht weer voorspeld en dan gaat de snelheid sowieso achteruit.


Zicht op het massief van de Lauzière

Ik had gehoopt op GR-tekens aan het station, maar kan er geen vinden. Dan maar snel de topogids bovenhalen. Achter het toerismekantoor gaat het even over een vlak stuk naar het gehucht Saint-Arnaud (340m), terwijl je de A43-snelweg oversteekt. En dat zal ongeveer het enige vlakke stuk van de hele etappe worden. Door de hitte moet ik na nog geen twee kilometer reeds afkoeling zoeken aan het fonteintje van Saint-Arnaud, om dan aan de klim te beginnen die de volgende zes kilometer zal aanhouden, met stukken van soms meer dan 30%-stijgingspercentage. Zo kom je ze op GR's niet vaak tegen.


Het dorpje Montgilbert (534m) is de laatste mogelijkheid om nog water bij te tanken op de GR tot morgen in Le Pontet. Tenzij je verderop in Le Planet iemand tegen het lijf loopt. Tot aan het dorp loopt het pad behoorlijk steil omhoog, maar dan volgt er kort een iets platter stukker in de koele lommerte van het bos. Vanaf Le Planet (754m) gaat het steil omhoog en kom je op de steilste stukken van deze etappe; de Côte du Suet. Ik zweet me te pletter ondanks de schaduw die de beboste klim me biedt. Enkele wandelaars komen me tegemoet. Zij hebben de GR in tegenovergestelde richting afgelegd en staan binnen een uurtje in Aiguebelle.


Het Fort van Montgilbert

Na de Croix St-Bernard (1281m) begint het pad af te vlakken en kan ik weer tot mijn positieven komen. Anderhalve kilometer verder ligt de ruïne van het Fort de Montgilbert (1370m) dat samen met zijn geschutsstellingen op de nabijgelegen bergkam vanaf eind 19de eeuw de vallei van de Arc moest verdedigen. De onbemande refuge van Roche Brune (1395m), waar ik vanavond slaap, is zo'n oude artilleriepost. Ik kom er iets voor 19u aan, maar heb pech. Een lokale familie is net voor mij met de wagen naar boven gekomen en plant hier een leuke barbecueavond te houden.

Het zicht is mooi. Het Belledonne-massief kan ik nog niet ontwaren van hieruit, maar in het oosten kan je het massief van de Lauzière zien, met o.a. de Grand Pic de la Lauzière (2829m). Aan de westelijke zijde kan je tussen de bomen de Chartreuse herkennen. Omdat het praktischer is, leg ik me in de refuge te slapen. Je mag dan wel geen schrik hebben dat je ineens oog in oog staat met een stel ratten, want je kan ze zo in het plafond horen lopen. De Franse familie pakt om 22u alle spullen in en het geluid van hun motor ebt vrij snel weg en zo keert de rust weer.


Gegevens wandeling:

Datum: Zondag 15/08/2021

Etappe: Aiguebelle > Refuge de Roche Brune

Afstand: 10,25 kilometer

Stijgingsmeters: 1119m

Dalingsmeters: 47m

Weer: Zonnig 32°C


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page