top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR738 Haute Traversée de Belledonne • Inleiding

De kogel is door de kerk. Als corona niet andermaal roet in het eten gooit dan kan ik midden augustus de GR738 doorheen het Belledonne-massief bewandelen.


De Belledonne is een smalle bergketen die geprangd ligt tussen de veel bekendere Vercors en Chartreuse in het westen, het Bauges-massief in het noorden, de Vanoise in het oosten en de Écrins in het zuiden.


De relatief nieuwe GR738 kwam bij zijn bekendmaking in 2018 op mijn radar en dus ook op mijn verlanglijstje. Het nummer van de GR is een samenvoeging van de departementsnummers 73 (Savoie) en 38 (Isère), waar het pad van noord naar zuid doorheen loopt.


Voor de allerhoogste bergtoppen moet je niet in de Belledonne zijn. De hoogste top is de Grand Pic met zijn 2978 meter hoogte, maar die is vrij moeilijk bereikbaar en ligt dan ook niet op de GR. Het hoogste punt van de hele GR ligt aan de Col de la Vache op circa 2550 meter hoogte. Wel kan je in Belledonne terecht voor relatieve rust, geen platgelopen paden, verschillende prachtige bergmeren en uiteraard spectaculaire berglandschappen. En dat allemaal op een boogscheut van Grenoble!


Dat de GR738 nog niet platgelopen is, toont ook de hoeveelheid bemande hutten of refuges in het massief en langs het pad. Die op de GR zijn op één hand te tellen. Je kan er wel verschillende onbemande hutten vinden met meestal een spartaans interieur. En door corona blijken nu ook twee van de anders bemande refuges langs de GR gesloten. Niet voor niets is de bijnaam van de GR het "Sentier des Bergers", maw het pad van de herders. Wil je het 130 kilometer langeafstandspad tussen Aiguebelle en Vizille met succes afronden moet je dus in quasi volledige autonomie gaan en je eten meenemen. Water kan je gelukkig nog in verschillende bronnetjes, beekjes en meren vinden.


Nog een moeilijkheid vormen de te overbruggen hoogtemeters. Zo moet je maar liefst 9150 meters klimmen. Dat maakt de GR738 op dat vlak zwaarder dan de GR20. Zo klim je op de GR738 zo'n 70,6 meter per gewandelde kilometer, terwijl dat voor de GR20 'slechts' 63,8 m/km is.Hoewel het om een nieuwe GR gaat, werd er voor de 738 zopas een herdruk van de eerste topogids uitgegeven waarin de route perfect beschreven staat. Ideaal dus om om de tocht voor te bereiden. Ook gebruik ik ter voorbereiding de IGN-kaarten 3433OT, 3335ET en 3335OT.


Een online speurtocht leert me dat de tocht officieel in 11 etappes onderverdeeld wordt. Maar ik denk dat het in 7 à 8 dagen ook moet lukken. Echter ga ik van de gelegenheid profiteren om ook delen van de Belledonne te verkennen die niet op de GR liggen en de tocht dus ietsje langer maken.


Wordt vervolgd.

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page