top of page

GTFPC - Dag 3 - Bivak Mazée > Bivak Roche Trouée

Etappe: Mazée (bivak) tot Nismes (bivak de la Roche Trouée)

Datum: 25/06/2020

Afstand: 21,1 km

Weer: Geen weer om in te wandelen

Redelijk goed afgekoeld tijdens het slapen. Ben zelfs onder mijn lakenzak gekropen om 4u ‘s morgens omdat ik het wat frisjes kreeg. Het lukt om vroeg op te staan en snel te vertrekken, voor de eerste grote hitte inslaat. Bij redelijke temperaturen vreten we kilometers dat het een lieve lust is. Mazée slaapt nog wanneer we er langskomen voor 8u. We klimmen in een bocht door bos en veld om dan weer af te dalen naar Treignes waar we aan de kerk uitkomen. We vinden een open supermarkt wat verder in het dorp voor een kleine frisse versnapering. Ik waag mijn kans op sanitair in het eco-museum in het kasteel.


Bij het verlaten van het dorp, blijkt mijn gids weer verouderd. Michel blijft bij hoog en laag beweren dat we links van de baan moeten en ik blijf aan de rechterkant naar signalisatie zoeken. Natuurlijk wint Michel. Langs deze route hebben we een mooi zicht over de vallei van de Viroin en blijven we mooi boven de grote baan. We steken de baan over en klimmen het bos in om daar plots een oorlogsmonument tegen te komen. Iemand heeft hier twee oude kanonnen laten rondslingeren, tot groot plezier van Michel. Ik geniet meer van mijn sinaasappel en het zicht op Vierves-sur-Viroin. We proberen vanuit de hoogte al een drankgelegenheid te spotten in het dorp, maar niet erg succesvol.


De afdaling is abrupt en zoals vaker komen we tussen wat achtertuinen door plots op straat uit. Nog wat binnenpaadjes en we staan in het centrum aan de kerk. Nog steeds geen frisse pint gevonden. We wandelen langs de ingang van het kasteel en door een parkje naar een brug over de rivier en steken een oude spoorlijn over. Hier rijdt ergens in de buurt nog een toeristisch stoomtreintje, maar geen flauw idee of dat op dit spoor is. Tot ons groot jolijt vinden we aan de overkant een terras van een hotel waar we een frisheid kunnen bestellen! Eindelijk!


De GR volgt de spoorlijn door het bos en langs de relatieve frisheid van de rivier. Via wat beboste kronkels bereiken we Olloy-sur-Viroin, geen speciale herinering aan hellingen of aan de ingang van het dor Maar in Olloy vinden we het toch de moeite om nog een terrasje te doen om de innerlijke mens wat af te koelen (Chez Raoul). We kopen direct ook nog een ijsje in de épicerie aan de overkant. In Olloy moet je ook goed opletten om niet op andere GRs te sukkelen. Wat komt hier zoal langs? De tak van GTFPC naar Philippeville slaat hier af en deze loopt ook verder in de GR12 naar het zuiden. Er staan wel redelijk duidelijke bordjes, maar je weet toch maar beter op voorhand waarheen je wil.


We trekken weer het bos in en het gaat vooral omhoog, soms zelfs redelijk stijl. We zijn bij momenten niet heel zeker of we echt nog op de GR zitten, maar gps-gewijs dwalen we toch mooi af richting de bivakplaats. Ik vermoed dat je ook zonder gps, met een minimum aan oriënteringsvermogen, uit dit bos geraakt. We staan tegen 14u op de bivakplaat Goed genoeg om ons in het gras te leggen en uit te rusten en te lunchen, want dat had ik precies nog niet gedaan vandaag. Ik ga op zoek naar water en de “conciërge” van Domaine de la Roche Trouée, een beetje verder links de weg op, vult graag mijn drinkbussen. Met een voldoende voorraad fris water geniet ik van een geïmproviseerde douche.


Deze bivak is veel bereikbaarder per auto en dus in de loop van de namiddag verschijnen velerlei soorten toeristen. De eerste twee zetten zich 300m verder buiten de bivak in het veld, anderen zo ver mogelijk in de bivakzone, en ook weer 2 fietser. Later op de avond nodigt Michel een lokale kennis uit, Arielle. Zij brengt een mandje met lokale artisanale brouwsels mee. Maar we moeten die eerst verdienen en lap we hebben nog een “kleine” avondwandeling aan ons been. We spotten een grote roofvogel, een kleine kikker een hert, een mooie zonsondergang en een stolen mijlpaal in een kruiwagen. In de verte zien we ook de windturbine van Couvin waar we morgen langs moeten. Het brandnetelbiertje voor het slapen gaan doet zeker deugd.

149 weergaven0 opmerkingen
bottom of page