top of page
  • Foto van schrijverMichel

Jachtseizoen 2020-2021 begint: alle informatie in één handig overzicht!

(for English, see below)

Bijna is het weer zover. Tussen 1 oktober en 31 december is de traditionele periode van drijfjachten (in het Frans: "chasse en battue") over het hele Belgische grondgebied en dan uiteraard vooral in bosrijke gebieden.


Op plaatsen waar zo'n drijfjachten gehouden worden is het gedurende de hele dag verboden om het jachtgebied te betreden voor wandelaars of eenieder die er niks te zoeken heeft. Dat is een serieus verschil met loerjachten (in het Frans: chasse à l'affût) die tijdens het hele jaar gehouden kunnen worden en beperkt worden in tijd. Voor Vlaanderen en Wallonië verschilt dit.


Elke jacht wordt op voorhand aangekondigd op de websites van de betrokken gemeenten en met affiches aan alle toegangswegen. De gele affiches kondigen de jacht aan met datum en uur. De rode affiches tonen het toegangsverbod aan en moeten uiterlijk 48 uren op voorhand opgehangen worden en ook binnen 24 uren na het einde van de jacht weer weggehaald worden (wat niet steeds het geval is).


Als je dus in de laatste drie maanden van het jaar wil gaan wandelen is het aangeraden om je op voorhand te informeren bij de betreffende agentschappen: "Natuur & Bos" in Vlaanderen of "Département de la Nature et des Fôrets (kortweg DNF)" in Wallonië. Jacht komt in Vlaanderen veel minder voor dan in Wallonië, gezien het grote aantal bossen ten zuiden van Samber en Maas.


Om te weten te komen waar je in Wallonië kan gaan wandelen is het soms serieus zoeken om de juiste informatie te vinden. Daarom heb ik een document gemaakt dat jou kan helpen bij het plannen van jouw dag- of meerdaagse tochten met daarop alle DNF-kantons, links naar gedetailleerde kaarten en kalenders evenals contactinformatie van het DNF-kanton in kwestie.


Het document wordt geregeld bijgewerkt. Soms kan een jacht in allerlaatste instantie plaatsvinden en dus je doorgang geblokkeerd worden. Om te vermijden dat je voor verrassingen komt te staan, kan je het DNF-kanton contacteren van de zone(s) waarin je gaat wandelen voor je op pad gaat. Sowieso moet je altijd de bebakening op het terrein volgen! Rode affiches wijzen op een verbod om het terrein te betreden. Gele affiches kondigen een jacht aan en dus mag je daar nog steeds door. Lees sowieso de gegevens op de affiches om zeker te zijn.


Het document kan je hier vinden (klik).

On the link above, you can find an overview with maps and dates of all hunts taking place in the 2020-2021 hunting season, also in English. While the dates mentioned there are only for informational purposes, it can always happen that a hunt is taking place unannounced. Therefor, please respect the signs - like on the image above - at all times. A yellow sign announced a hunt taking place on the dates that are mentioned on it. A red sign indicates a hunt going to take place and thus an interdiction to enter the area.(Foto van het hert door Lubos Houska via Pixabay)

201 weergaven0 opmerkingen