top of page
  • Foto van schrijverMichel

Jachtseizoen 2021-2022 begint: alle informatie in één handig overzicht


Het is weer zo ver: het hoofdjachtseizoen begint. Tussen 1 oktober en 31 december is de traditionele periode van drijfjachten (in het Frans: "chasse en battue") over het hele Belgische grondgebied en dan uiteraard vooral in bosrijke gebieden en dus al zeker in Wallonië.


Op plaatsen waar zo'n drijfjachten gehouden worden is het gedurende de hele dag verboden om het jachtgebied te betreden voor wandelaars of eenieder die er niks te zoeken heeft. Dat is een serieus verschil met loerjachten (in het Frans: chasse à l'affût) die tijdens het hele jaar gehouden kunnen worden en beperkt worden in tijd. Voor Vlaanderen en Wallonië verschilt dit.

Elke jacht wordt op voorhand aangekondigd op de websites van de betrokken gemeenten en met affiches aan alle toegangswegen. De gele affiches kondigen de jacht aan met datum en uur. De rode affiches tonen het toegangsverbod aan en moeten uiterlijk 48 uren op voorhand opgehangen worden en ook binnen 24 uren na het einde van de jacht weer weggehaald worden (wat niet steeds het geval is).


Als je dus in de laatste drie maanden van het jaar wil gaan wandelen is het aangeraden om je op voorhand te informeren bij de betreffende agentschappen: "Natuur & Bos" in Vlaanderen of "Département de la Nature et des Fôrets (kortweg DNF)" in Wallonië. Jacht komt in Vlaanderen veel minder voor dan in Wallonië, gezien het grote aantal bossen ten zuiden van Samber en Maas.


Om te weten te komen waar je in Wallonië kan gaan wandelen is het soms serieus zoeken om de juiste informatie te vinden. Daarom heb ik, net als vorig jaar, alle informatie (voor zo ver deze beschikbaar is) gebundeld op één pagina. Klik op de knop hieronder om rechtstreeks naar die pagina te gaan.

De pagina wordt regelmatig bijgewerkt, maar updates zijn dit jaar schaarser dan anders vanuit de DNF-kantons. Van zodra ik informatie ontvang, pas ik de pagina aan.


Soms kan een jacht in allerlaatste instantie plaatsvinden en dus je doorgang geblokkeerd worden. Om te vermijden dat je voor verrassingen komt te staan, kan je het DNF-kanton of toerismekantoor contacteren van de zone(s) waarin je gaat wandelen voor je op pad gaat. Jachten die plaatsvinden op privéterrein (dus ook waar GR's door lopen) moeten niet op voorhand aangekondigd, maar wel voorzien zijn van de nodige affichering.


Sowieso moet je altijd de bebakening op het terrein volgen! Rode affiches wijzen op een verbod om het terrein te betreden. Gele affiches kondigen een jacht aan en dus mag je daar nog steeds door. Lees sowieso de gegevens op de affiches om zeker te zijn.


Geraak je er niet uit of heb je vragen omtrent de jacht? Contacteer me dan via Facebook of e-mail.

2.333 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page