top of page
  • Foto van schrijverMichel

Kids-Dagtocht: Poulseur > Comblain-la-Tour (9,1 km)

Op zoek naar iets leuks voor kinderen die toch al een stevig stapje kunnen zetten? Dan is de regio van Comlain-au-Pont, aan de samenvloeiing van de Ourthe en de Amblève wel een aanrader. Voor deze wandeling met mijn zevenjarige zoon stippelde ik een route uit tussen Poulseur en Comblain-la-Tour.Starten doen we aan het station van Poulseur. Wie al meteen de dorst wil lessen na de lange heenrit kan dat op het pleintje voor de kerk in één van de cafés. Als voleerde wandelaars beginnen we er echter onmiddellijk aan en laten Poulseur achter ons. We klimmen omhoog langs de Rue du Vieux Château naar de hoogtes boven de Ourthe. Meteen ook een heel mooi stukje tussen velden vol koolzaad. De geur van het nectar stijgt ons meteen naar de neus. Er volgt een kort stukje door twee kleine bossen om dan via de GR57 naar Comblain-au-Pont af te dalen. Voor we het dorp bereiken houden we halt aan de Roches Noires, die we beklimmen om onze lunch op te eten. De rotsmuur bestaat grotendeels uit donkerkleurige kalk en draagt daardoor zijn naam. Je heb er een goed zicht op een stukje van de Ourthevallei.


Roches Noires en het uitzicht

Daarna gaat het via tal van stenen kunstwerken naar de 12de-eeuwse Tour Saint Martin en het daarrond gelegen kerkhof. Het kerkhof is in verval, met graven uit voornamelijk de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Het oudste graf dat we vonden dateerde uit 1831, bijna zo oud als België. De toren is het enige overblijfsel van de oude kerk die hier ooit stond. Midden 19de eeuw werd er een nieuw godshuis gebouwd op het dorpsplein en werd de hoger gelegen kerk dus overbodig. Stenen van de oude kerk werden over het hele dorp gebruikt als bouwmateriaal. Vanop het kerkhof kijk je uit over het hele dorp, de Ourthe en de kalkrotsmuren van Thier Pirard.


Tour Saint Martin - Comblain au Pont
Tour Saint Martin

We doorkruisen Comblain en volgen dan de Ourthe stroomopwaarts. We zitten nu op het Sentier Géologique. En dat gaan we een heel eind volgen. Aan een oude steengroeve steken we de Rue de la Batterie over en beginnen aan een klim langs de heuvelflanken. Onder al het gebladerte zitten meerdere steengroeven en mijngangen verscholen die deel uitmaakten van de carrières de Géromont. Hier werd vooral zandsteen gewonnen. Overal zijn er sporen van menselijke aanwezigheid terug te vinden. Een lokale artiest heeft ook zijn duit in het zakje gedaan en twee "travel stones" voorzien van Asterix en Obelix. Wel passend bij dit decor. Een andere voorbijganger liet het soort souvenir achter dat ik onlangs beschreef in mijn artikel "Wildkakken in 6 stappen".


Comblain-la-Tour
Comblain-la-Tour

Langs een leuk glooiend pad komen we voorbij de Mur Géologique. Dit 54 meter hoge kunstwerk is simpelweg vervaardigd van de verschillende gesteenten die er in ons land te vinden zijn, in de volgorde van hun geologische ontstaan. Elke meter gesteente staat gelijk aan ongeveer 10 miljoen jaar geschiedenis.


Na een leuke, maar redelijke steile afdaling bereiken we de Rue de la Batterie andermaal. We volgen de autoweg richting Comblain-la-Tour, maar moeten daarvoor wel zo'n 700 meter langs de weg lopen waar amper en vaak geen plaats is voor voetgangers. Uiteindelijk komen we met voldoende marge aan om de trein van 16u11 richting Luik te halen.


Gegevens wandeling:

Datum: Zondag 23 mei 2021 Startplaats: Station Poulseur Eindplaats: Station Comblain-la-Tour

Pad: Eigen route

Afstand: 9,1 kilometer

Stijgingsmeters: 264m

Dalingsmeters: 252m Bereikbaarheid: Trein

GPX: klik hier Verhard - Onverhard: 33,6% - 66,4%


Kaart & Hoogteprofiel:

Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page