top of page
 • Foto van schrijverMichel

Nieuws van de Outdoor by ISPO in München


München is dezer dagen de hoofdstad van het outdoorgebeuren in Europa. Daar vindt immers de Outdoor by ISPO plaats, dé vakbeurs voor outdoorprofessionals.


Tot en met 2018 vond de Outdoor plaats in Friedrichshafen. Maar na 25 jaar aan de Bodensee vond de European Outdoor Group, de federatie van outdoormerken, dat er een nieuwe impuls nodig was. En die werd in München gevonden. Sinds 2019, met uitzondering van coronajaar 2020, heeft de Outdoor plaats in het MOC-expogebouw ten noorden van de stad.


Zowat alle grote en minder grote outdoormerken zijn er vertegenwoordigd: Rab, Nemo, Osprey, Big Agnes, MSR, Therm-a-Rest, Deuter, Bach, Exped, Nordisk, Fjällräven, Hanwag, Meindl, Leki, Jack Wolfskin,... Een ideale gelegenheid om de nieuwe collectie voor 2024 te showen aan handelaars en de pers en hun plannen uit de doeken te doen. Tekende ook present: het Belgische Elements BVBA met o.m. Care Plus, Katadyn en Klean Kanteen in z'n portefeuille.


Enkele nieuwigheden voor 2024 die mij opvielen


Nemo Equipment wil de slaapmattenmarkt naar zich toetrekken en trekt met zwaar geüpdatete versies van zijn Tensor, Tensor Insulated en Tensor Alpine alle registers open. De namen veranderen in 2024 een beetje, maar de R-waarde verhoogt wel aanzienlijk. De Tensor wordt de Tensor Trail en gaat van R2.5 naar R2.8. De Tensor Insulated wordt de Tensor All Seasons en wipt van R4.2 naar R5.4. Maar de meest impressionante wijziging is die van de Tensor Alpine, in 2024 de Tensor Extreme die van R4.8 naar maar liefst R8.5 en zelfs 30 gram minder weegt, namelijk 445 i.p.v. 475 gram. U leest het goed! De Tensor Extreme wordt de lichtste en best geïsoleerde slaapmat op de markt en geeft zelfs de vernieuwde Therm-a-Rest NeoAir XTherm NXT (R7.3 en 440 gram) het nakijken. Op vlak van tenten komt Nemo met de Mayfly, een lichtgewicht met het proprietaire OSMO dat ook op de Dragonfly en Hornegt te vinden is. OSMO is een blend van nylon en polyester. Op exacte gegevens is het nog even wachten, maar wel heeft het model een uniek locksysteem om de buitentent aan de binnentent te bevestigen.


Bij Sea-to-Summit zijn er ook tal van nieuwigheden in de slaapafdeling. Zo krijgt de vrouwelijke versie van de Spark-slaapzak vanaf volgend jaar de naam Spark Women's. Dit om duidelijk te maken dat het om dezelfde serie slaapzakken gaat en die logica zal ook op andere modellen worden toegepast. De Spark krijgt ook een Pro-versie met een ritssluiting die volledig opengaat, waardoor de slaapzak ook als quilt en "camp jacket" kan dienen. De rits krijgt ook een dikkere sluiter, die maakt dat de stof van de slaapzak er niet steeds in terecht komt. De slaapzakliners waarvoor STS ook bekend staat, krijgen eveneens een update. Je zal de liner in de vernieuwe slaapzakken bovenin kunnen bevestigen, zodat hij op zijn plaats blijft. Ook zal de temperatuursvermelding op de liners verdwijnen, om misverstanden te vermijden.


ISPO Awards


Elk jaar worden tijdens de Outdoor ook verschillende producten gelauwerd met de ISPO Award. Daarbij kan het gaan om nieuwe, innovatieve artikels, maar ook om producten die hun nut reeds bewezen hebben.


De winnaars (hiking-gerelateerd):

 • Bär Shoes Bergkomfort 2.0 - schoenen - reeds te koop - 320€

 • Nordisk Lodus en Sol - donsjas met membraan - reeds te koop - 500€

 • Leki Hemp One Vario - wandelstok - gelimiteerde verkoop - 240€

 • Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT - slaapmat - reeds te koop - 240€

 • Robens Nordic Lynx - tent - reeds te koop - 640€ (2-persoons)

 • Terrex Techrock Reversible Hooded Fleece - trui - juli 2023 - 170€

 • Terrex Xperior Light Windweave Jacket - jas - december 2023 - 120€

 • Terrex Xploric Wind Jacket - jas - december 2023 - 150€

 • Trailhoppers Nomad Cape - 3-in-1 tarp, hangmat en poncho - 2023 - 100€

 • Garmont Dragontail Tech Geo - schoenen - 2024 - 180€

 • Dachstein SF Trek - schoenen - 2024 - 170€

 • Merrell Moab Speed 2 Mid GTX - schoenen - 2024 - 185€

 • Terrex Xploric Pants - broek - februari 2024 - 120€

 • Primus Ulti Stove System - kooksysteem - maart 2024 - 300 à 330€

 • Lowe Alpine AirZone Ultra ND26 - rugzak - 2024 - 160€

 • Bach reLAY 3R Split - slaapmat - 2024 - 230€Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page