• Michel

Dagtocht: Door het "groene" noorden van Brussel (20,2 km)


Datum: Zondag 5 september 2021

Pad: RB-BXL01 + Eigen route

Afstand: 20,2 kilometer

Stijgingsmeters: 280m

Dalingsmeters: 280m


Op basis van circuit 1 in de Franstalige topogids "Randonnées en Boucle à Bruxelles et dans sa périphérie" stippelde ik een bijna identieke route uit voor een wandeling die ik organiseerde voor de Facebookgroep Hiking in Belgium. Als toemaatje was het een parcours langs het huis waar ik in mijn jeugd opgroeide en dus waren er voor mij veel herkenbare plaatsen.


Vertrekken doen we aan de metrohalte Stuyvenbergh, vanwaar we via de Clementinasquare en z'n visvijver meteen in het Sobieskipark belanden. Ooit was dat park privaat eigendom van koning Leopold II en dus ook niet toegankelijk voor het publiek. De naam van het park is, net als de straat ervoor, een eerbetoon aan de held van Wenen. Jan Sobieski was de Poolse koning die als leider van een Christelijke coalitie de Ottomanen versloeg in de Slag bij Wenen in 1683. Terwijl het Sobieskipark op zich al prachtig is en tot rust uitnodigt, zijn het daaropvolgende Tuinen van de Bloemist een verrukking. Planten, bloemen en vijvers, doorspekt met mooi aangelegde paadjes, een uitkijktoren en zitbanken. Een prachtig oord!

Monument van de Dynastie

De volgende blikvanger is de Sint-Annakapel en de gelijknamige fontein. Terwijl we er langslopen is er een kleine orthodoxe misviering aan de gang in de kapel. Door het Park van Laken gaat het naar het Monument van de Dynastie vanwaar je een mooi uitzicht kan hebben op een stukje Brussel. Het monument, al jaren verstopt achter een hek, werd in 1880 ingehuldig als aandenken aan de eerste koning der Belgen; Leopold I.


Eén van de bekendste overblijfselen van de Wereldtentoonstelling van 1958 is ongetwijfeld het Atomium. Er zijn ook nog enkele paviljoenen overgebleven, al dan niet in slechte staat. Eén van de bekendere is het Amerikaans Theater. Na de Expo 58 gebruikte de toenmalige BRT, later VRT het gebouw als TV-studio. In 2012 vertrok de VRT er echter omwille van te hoge onderhoudskosten.


Nog twee blikvangers zijn het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren, beiden onderdeel van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en gebouwd op vraag van koning Leopold II. Het paviljoen is in erbarmelijke staat en is sinds 2013 gesloten. De volledige renovatie zou pas in 2024 starten. De tuinen van het paviljoen kunnen wel nog bezocht worden.


Verder gaat het langs de Van Praetlaan tot een klein pad aftakt van het voet- en fietspad. We komen langs de bekkens waar waterkers gekweekt wordt. Daarachter ligt de toegang tot de tunnel naar het ondergrondse treinstation van het Koninklijk Paleis. De spoorweg werd echter nooit afgewerkt.


Nu volgt een gedeelte door Neder-Over-Heembeek (NOH). Vaak door de bebouwde kom, maar ook door groene stukken, zoals het Craetbos of het verwilderde Meudonpark. Passeren de revue: de voormalige Sint-Niklaaskerk (18de eeuw), de toren van de Sint-Pieterskerk (11de eeuw) en ook de Kluis, een godshuis uit de 15de eeuw waarin ouderen een onderdak vonden.