top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Door het "groene" noorden van Brussel (20,2 km)

Op basis van circuit 1 in de Franstalige topogids "Randonnées en Boucle à Bruxelles et dans sa périphérie" stippelde ik een bijna identieke route uit voor een wandeling die ik organiseerde voor de Facebookgroep Hiking in Belgium. Als toemaatje was het een parcours langs het huis waar ik in mijn jeugd opgroeide en dus waren er voor mij veel herkenbare plaatsen.



Vertrekken doen we aan de metrohalte Stuyvenbergh, vanwaar we via de Clementinasquare en z'n visvijver meteen in het Sobieskipark belanden. Ooit was dat park privaat eigendom van koning Leopold II en dus ook niet toegankelijk voor het publiek. De naam van het park is, net als de straat ervoor, een eerbetoon aan de held van Wenen. Jan Sobieski was de Poolse koning die als leider van een Christelijke coalitie de Ottomanen versloeg in de Slag bij Wenen in 1683. Terwijl het Sobieskipark op zich al prachtig is en tot rust uitnodigt, zijn het daaropvolgende Tuinen van de Bloemist een verrukking. Planten, bloemen en vijvers, doorspekt met mooi aangelegde paadjes, een uitkijktoren en zitbanken. Een prachtig oord!

Monument van de Dynastie

De volgende blikvanger is de Sint-Annakapel en de gelijknamige fontein. Terwijl we er langslopen is er een kleine orthodoxe misviering aan de gang in de kapel. Door het Park van Laken gaat het naar het Monument van de Dynastie vanwaar je een mooi uitzicht kan hebben op een stukje Brussel. Het monument, al jaren verstopt achter een hek, werd in 1880 ingehuldig als aandenken aan de eerste koning der Belgen; Leopold I.


Eén van de bekendste overblijfselen van de Wereldtentoonstelling van 1958 is ongetwijfeld het Atomium. Er zijn ook nog enkele paviljoenen overgebleven, al dan niet in slechte staat. Eén van de bekendere is het Amerikaans Theater. Na de Expo 58 gebruikte de toenmalige BRT, later VRT het gebouw als TV-studio. In 2012 vertrok de VRT er echter omwille van te hoge onderhoudskosten.


Nog twee blikvangers zijn het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren, beiden onderdeel van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en gebouwd op vraag van koning Leopold II. Het paviljoen is in erbarmelijke staat en is sinds 2013 gesloten. De volledige renovatie zou pas in 2024 starten. De tuinen van het paviljoen kunnen wel nog bezocht worden.


Verder gaat het langs de Van Praetlaan tot een klein pad aftakt van het voet- en fietspad. We komen langs de bekkens waar waterkers gekweekt wordt. Daarachter ligt de toegang tot de tunnel naar het ondergrondse treinstation van het Koninklijk Paleis. De spoorweg werd echter nooit afgewerkt.


Nu volgt een gedeelte door Neder-Over-Heembeek (NOH). Vaak door de bebouwde kom, maar ook door groene stukken, zoals het Craetbos of het verwilderde Meudonpark. Passeren de revue: de voormalige Sint-Niklaaskerk (18de eeuw), de toren van de Sint-Pieterskerk (11de eeuw) en ook de Kluis, een godshuis uit de 15de eeuw waarin ouderen een onderdak vonden.


Knuppelpad in het bos zonder naam.
Knuppelpad in het bos zonder naam.

Ik passeer op enkele meters van mijn ouderlijk huis, alvorens via de sportvelden van Heembeek de loop van de Tweebeek en z'n vijvers te volgen. Via een knuppelpad bereiken we een bos zonder naam, gescheiden door de Trassersweg. Ineens zie je nog het oude landelijke karakter van NOH, met zijn velden en overgroeide braakliggende terreinen. 500 meter door de industriezone van Neder-Over-Heembeek brengen ons langs de Ring met de tunnel die naar het Drie Fonteinendomein leidt. Daar zoeken we een picknickplek en die vinden we aan de vijver, naast de bekende bloedgrotten.


Na ruim drie kwartier begeven we ons weer op pad. Eerst wandelen we dezelfde weg terug, onder de Brusselse Ring door en langsheen het industriegebied. Maar wat verderop, bij het verlaten van het eerste bos draaien we rechtsaf en volgen we een pad dat ons naar de Ferme Nos Pilifs leidt. Deze boerderij is in Brussel en omstreken gekend en verdient in elk geval een bezoekje. Op boerderij worden meer dan honderd mensen met een handicap tewerkgesteld om o.m. voor de aanwezige dieren te zorgen, of te werken in de groentetuin, het restaurant, de kruidenierswinkel of het tuincentrum. Zo krijgen ook zij een echte kans om zich te tonen en zelfstandig te werken.


We houden andermaal halt. Een deel van de groep opteert voor een drankje op het terras van het restaurant. De anderen zoeken wat versnaperingen in het winkeltje. Na een half uurtje vatten we de laatste kilometers aan door de velden op de rand van het Brussels en Vlaams Gewest. Zo komen we ineens in de Mutsaardwijk terecht en niet veel later houden we nog halt aan het pop-up café in het Park van Laken voor een laatste versnapering. Het beginpunt van de wandeling, dat ook ons eindpunt is, is niet ver meer.

Gegevens wandeling:

Datum: Zondag 5 september 2021 Startplaats: Metrohalte Stuyvenbergh Eindplaats: Metrohalte Stuyvenbergh

Pad: RB-BXL01 + Eigen route

Afstand: 20,2 kilometer

Stijgingsmeters: 280m

Dalingsmeters: 280m Bereikbaarheid: Metro GPX: klik hier Verhard - Onverhard: 76,2% - 23,8%


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page