top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Luswandeling Libramont (21,4 km)

Voor sneeuw kan je in België behalve in de Hoge Venen of aan de Baraque de Fraiture ook op het hoogplateau van Libramont terecht. Niet alleen is dit plateau redelijk uitgestrekt en in oppervlakte veel groter dan de Hoge Venen, maar ook minder bekend bij de doorsnee dagjestoerist en dus kan je daar op zeer veel plaatsen in alle rust van sneeuw genieten. Voor deze wandeling stippelde ik een eigen route uit, aangevuld met nog een deel op de GR151.



Beginnen doe ik deze luswandeling aan het station van Libramont en wandel het traject in tegenwijzerzin. Eerst moet ik nog door wat historisch gezien het centrum van Libramont is, langs de kerk met z'n opvallende toren en het Musée des Celtes. Libramont is sinds 1977 een deelgemeente van het veel grotere Libramont-Chevigny. In oppervlakte is het de vijfde grootste gemeente van België (na Doornik, Couvin, Antwerpen en Chimay).



Pas na drie kilometer verlaat je bij Neuvillers de bebouwde kom en krijg je het magnifieke sneeuwlandschap van de Ardennen voorgeschoteld. Dat de E411-autosnelweg tweemaal overgestoken moet worden is hier slechts bijzaak. Na de eerste oversteek ligt de sneeuw zo'n 25 à 30 centimeter hoog en wanneer je wat verder de bossen induikt, wordt je ondergedompeld in de sneeuwpracht. En dat zal zo kilometers blijven duren! De GR151 die je na zo'n 11,5 kilometer vervoegt, loopt hier door een prachtig stukje natuur dat helemaal niet moet onderdoen voor de besneeuwde Hoge Venen.



Vanaf het dorpje Sberchamps kom je weer in bebouwd gebied terecht, maar passeer je desondanks nog mooie landschappen! In Presseux kan je kiezen om ofwel de weg te volgen naar het station, of via de GR57 door het bos van Bonance en langs het oude klooster. In tegenstelling tot de GPX hier in bijlage liep ik via het bos met nog meer sneeuwpracht.


Gegevens wandeling:

Datum: Zaterdag 2 januari 2021 Startplaats: Station Libramont Eindplaats: Station Libramont

Pad: Eigen route + GR151

Afstand: 21,4 kilometer

Stijgingsmeters: 239m

Dalingsmeters: 239m Bereikbaarheid: Trein GPX: klik hier Verhard - Onverhard: xx% - %

Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


 


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page