top of page
  • Foto van schrijverMichel

Eifelsteig - Inleiding

Bij iedereen zal het coronavirus wel roet in het eten gegooid hebben wat de zomerplannen betreft. Oorspronkelijk ging ik in juli 2020 de GR223 langs de Normandische kust wandelen, maar dat plan heb ik dus moeten herzien. Met de Eifelsteig heb ik wel een geschikte vervanger gevonden.

​De Eifelsteig is een 313 kilometer lange wandelweg die Kornelimünster met Trier verbindt. Het pad loopt door de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, ongeveer parallel met de Belgische grens. Kornelimünster is een deelgemeente van Aachen en om er te geraken wordt aanbevolen om je met het openbaar vervoer vanuit Aachen Hauptbahnhof naar het stadje te begeven. De afstand tussen het treinstation van Aachen en Kornelimünster is slechts 10 kilometer en dus opteer ik ervoor die afstand te voet te overbruggen. Met het OV doe je er ongeveer 40 minuten over en moet je eenmaal overstappen.

Officieel loopt de Eifelsteig over 15 etappes die terug te vinden zijn op de officiële website van de wandelweg. Zelf probeer ik de tocht in 10 dagen af te leggen, waardoor mijn gemiddelde dagafstand dus boven de 30 kilometer komt te liggen.

Voor eenmaal wandel ik met een wandelboekje en een Leporello-kaart (zie hiernaast). In de gids staan ook kleine kaartjes op schaal 1:35.000, maar ik heb het gevoel het globale overzicht een beetje te verliezen. Wel staan in het boekje eetgelegenheden, hutten en andere interessante plekken die van pas kunnen komen. De kaart daarentegen is op schaal 1:25.000 en toont enkel het pad en enkel de directe omgeving. Zo wordt plaats bespaard en is de kaart vrij compact en bovendien waterbestending en scheurvast. Als houvast heb je elke 2,5 kilometer ook een afstandsmarkering. Achteraf bekeken vond ik de kaart ondermaats. Je krijgt er nauwelijke een gevoel voor het hoogteverschil dat je moet overbruggen en de hoogteprofielen in het boekje zijn maar een schematische weergave die zeker niet bij de realiteit aanleunt. Ook bleken belangrijke details, zoals schuilhutten en eetgelegenheden op de kaart niet altijd op de juiste plaats te liggen en ook geografische locaties klopten niet altijd.

Zoals je in het hoogteprofiel hierboven (klik om uit te vergroten) kan zien komt de Eifelsteig maar 4 keer boven de 600 meter uit. Het hoogste punt van de tocht is de Steling met z'n 658 meter na nog geen 35 kilometer (of 25 km indien je vanuit Kornelimünster start). Na Gerolstein, oftewel na 195 kilometer volgen nog de Dietzenley (618m) en de Nerother Kopf (647m). Volgens de Leporello-kaart kom je op bijna 7900 stijgingsmeters, terwijl ik maar op 7100m kom.

​De Eifelsteig heeft heel wat blikvangers, zoals de vele vergezichten, de dorpjes, de bossen, de Struffelter Heidde, het stukje Hoge Venen, Monschau, de Ordensburg Vogelsang van de nazi's, de Urftsee, de Maaren (van oorsprong vulkanische meren), het Lieserpfad en natuurlijk ook het eindpunt Trier.

​Bivakkeren kan eigenlijk enkel op daarvoor officieel voorziene bivakplaatsen (https://www.trekking-eifel.de/de/die-trekkingplaetze) maar deze dienen op voorhand gereserveerd en betaald te worden. Als je dus een tocht onderneemt en niet wil afhangen van deze plekken, is dit dus allesbehalve praktisch. Wel liggen de locaties - in tegenstelling tot België - ook een eind wandelen van een autoweg en kunnen dus niet zo makkelijk misbruikt worden door feestvierders e.a. Voor de Eifelsteig zelf komen enkel deze bivakplaatsen in aanmerking:

  • 01 ("Nordstern" - Wollseifen)

  • 03 ("Walden" - Olef)

  • 04 ("Ich bin mal kurz weg" - Nettersheim)

  • 11 ("Ruf des Venns" - Mützenich)

Exacte coördinaten worden door de Naturpark Nordeifel meegedeeld bij bevestiging van de reservatie.

187 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page