• Michel

Escapardenne Lee Trail - Dag 1 - Ettelbrück > Goebelsmühle

Bijgewerkt op: jul 14


Datum: Zaterdag 14/10/2017 Etappe: Ettelbrück > Goebelsmühle Afstand: 33,9 kilometer Stijgingsmeters: 1237m / Dalingsmeters: 1184m Weer: ‘s Ochtends mistig, vanaf de middag zonnig, 19°C

Treinrit: Brussel-Centraal (15u00) > Goebelsmühle(18u06) via Luik / vrijdagavond Goebelsmühle (08u06) > Ettelbrück (08u16) / zaterdagochtend

Met een vriend trok ik richting Luxemburg om de Lee Trail af te wandelen. Deze stond al langer op mijn lijstje en dus kwam het er uiteindelijk eens van. Het werd een beetje improviseren, want ik had geen tijd meer om een kaart te printen of het officiële wandelboekje aan te schaffen. Het was dus behelpen met de GPS-app op de telefoon van mijn wandelgenoot. Met geen al te beste resultaten als je het mij vraagt. Ik miste de aanwezigheid van een papieren versie van de kaart, ookal om een idee te hebben met wat voor topografie we te maken hebben.

Het idee was om op vrijdagavond vanuit Brussel naar Goebelsmühle te reizen. Dat dorpje ligt ongeveer halfweg op de Trail en niet ver van het station was de Camping du Nord, waar we besloten om voor de gelegenheid een hutje te huren. M’n vriend had geen tent en in mijn eenpersoonstent zou het nogal wringen geweest zijn, laat staan dat comfortabel slapen er dan zeker niet bij geweest was.

Op zatedagochtend met de trein naar Ettelbrück sporen gaat bijzonder snel (10 minuten reistijd) en is goedkoop (2€ voor een ticket dat 2u geldig is op heel het net te kopen aan een automaat). We hoopten dichtbij nog een warme bakker te vinden, maar Google Maps liet ons andermaal in de steek. We zochten ons heil bij het lokale ARAL tankstation en toen gingen eerst nog Generaal George Patton de hand schudden. Hij houdt – samen met een Sherman M4-tank – de wacht aan de brug over de Sauer. Even verderop ligt het stadje Diekirch. Dat Patton hier een monument kreeg, is te danken aan het feit dat zijn troepen het stadje Ettelbrück op Kerstdag 1944 finaal van de Duitsers bevrijdden. De generaal stond ook bekend om zijn twee Colt-revolvers die hij steeds met zich mee droeg en de manier waarop hij zijn troepen steeds voorwaarts stuwde, wat wel vaker leidde tot grote verliezen in de divisies die onder zijn bevel stonden.

Om circa 8u45 zetten we ons eindelijk op weg in de laaghangende mist. Achter het monument krijg je meteen een pittig klimmetje voorgeschoteld. De toon is gezet en langs een leuk bospaadje tegen de flanken van de naamloze heuvel trek je noordwaarts voor een oversteek van de Sauer. Het dorpje Erpeldange ziet er gezellig uit, maar het is nog te vroeg om te pauzeren en dus gaat het verder voor een tweede klim naar een boerenweg tussen de velden. Die loopt over in een bosweg in het Fridbësch, een eerder saaie bedoening langs de Mechelbaach. Wat verder zijn we zodanig onoplettend dat we de duidelijke markeringen niet volgen en rechtdoor lopen, parallel met de Holzbaach, richting Sauerrivier. We merken pas op dat we verkeerd zitten als we aan de N27 komen en nergens markeringen zien. We moeten dus een heel eind terug en deze omweg levert ons 2,2 extra wandelkilometers op.

Het wordt pas interessant als we de klim naar hoogte 392 inzetten (waarvan we dus de afslag misten). Dan maak je een ommetje langs de Priedegtstull, dat allicht een fantastisch panorama op de Biirderhals moet opleveren, maar waar we door de dichte mist niets van zin. Van miserie kiezen we dan ook nog eens voor een bospaadje naar beneden en lopen we dus opnieuw verkeerd. Pas als we opnieuw aan de N27 komen en de markeringen ontbreken, stellen we vast dat we opnieuw naar boven moeten. 100 stijgingsmeter en 1,2 kilometer erbij op de teller . We besluiten extra op te letten en ik stel mijn wandelgenoot voor om toch een heel pak regelmatiger op de GPS-telefoon te kijken, want dit soort omwegen zal ons enorm vermoeien als we zo blijven verder doen. Het belooft immers een warme en zonnige dag te worden en dit waren heus niet de laatste klimmen van de dag.


Eens we terug op de heuveltop staan, merken we al snel dat de zon de bovenhand neemt en de mist snel wegtrekt. We wandelen in noordelijke richting naar de N7, om dan naar het westen te draaien voor een best a