• Michel

GR128 Vlaanderenroute - Dag 3 - Grammene > Gent

Datum: Zondag 18/10/2020

Etappe: Grammene > Gent

Afstand: 38,4 kilometer

Stijgingsmeters: 105m / Dalingsmeters: 105m

Weer: Bewolkt. Fris.

Oude Leie bij Grammene
Oude Leie bij Grammene

Tot tweemaal toe regende het vannacht en dat maakt dat ik deze ochtend best wat tijd nodig heb om uit de veren te geraken en mijn tent min of meer droog te krijgen. Van gastheer Pieter kreeg ik de bevestiging dat het vandaag een veel mooiere etappe wordt en daar kijk ik dus wel naar uit. Ik bedank hem en z'n familie voor de gastvrijheid en vertrek omstreeks 9 uur.


Ik bereik de GR na nog geen honderd meter. Rechts van mij dendert een trein over de spoorwegbrug van Grammene. Het zal u niet verbazen dat de brug tijdens de terugtocht in mei 1940 door Belgische troepen opgeblazen werd. Het duurde nog even voor de brug onder Duitse leiding hersteld werd. Op zijn beurt vernielde de bezetter de brug bij zijn aftocht in de zomer van 1944.


Kaart Leie
Loop v.d. Leie (© Nationaal Geografisch Instituut)

Langs de oevers van de oude Leiearm gaat het naar Deinze. De rivier Leie werd over de hele afstand tussen Kortrijk en Deinze rechtgetrokken en dat maakte volgens de overheid deze armen overbodig. Men wilde ze dempen, maar daar kwam verzet tegen. Op stafkaarten (zie afbeelding links, klik om te vergroten) kan je de oude loop van de rivier nog herkennen. Tussen Deinze en Gent volgt de Leie wel nog z'n oude bedding en tijdens de rest van deze etappe volgen we de golvende Leieloop herhaaldelijk.

Sas van Astene
Sas van Astene

Ik wandel Deinze binnen via de brug over het Schipdonkkanaal en het Kaandelpark. In het stadje ga ik even langs de supermarkt die wat van de GR af ligt aan de overkant van de Leie. Ik koop er nog wat dingen om de dag mee door te komen. Wanneer ik de GR terug vervoeg word ik ingehaald door twee lopers. Ze zien het wandelboekje in de zijzak van mijn rugzak steken en vragen zich af of ik de GR volg. Dat doe ik inderdaad. Zij zijn van plan om het traject tot Gent al lopend af te leggen. Dat zie ik me met mijn rugzak nog niet doen. Ik verlaat Deinze via het jaagpad. Ietsje voorbij het sas van Astene, aan de oude Leiearm, stop ik even en laat ook mijn tent verder drogen op een bankje.


Het pittoreske Deurle
Het pittoreske Deurle

Wat verder kom ik aan het Bos van Ooidonk en het gelijknamige kasteel. Het is hier wel mooi en ook de dreef naar het kasteel is prachtig. Zo kom ik bij enkele mooie oude huisjes in Bachte-Maria-Leerne. Bij Sint-Martens-Leerne steek ik de Leie over en kom ik in de rijkste gemeente van ons land aan: Sint-Martens-Latem. Eerst wandel ik via een villawijk naar deelgemeente Deurle. Hier zou je op het idee kunnen komen om de GR enkele honderden meters af te snijden, maar dan mis je de prachtige oude huisjes en de Sint-Aldegondiskerk in de Dorpsstraat. De huisjes zijn zo mooi gerestaureerd dat je de rijkdom er wel van voelt afstralen. Dat valt verderop flink tegen als ik langs de golfclub wandel en straat na straat villa's tegenkom. Gelukkig is daar nog de meander van de Leie bij Baarle. Hoewel de linkeroever hier ook volgebouwd is met villa's, is het wel een pittoresk stukje naar het veerpont van Baarle. Daar zet ik me even op het bankje en bestudeer de mensen die hier de boo