• Michel

Over padmarkeringen en wegwijzers


Bijna alle wandelpaden, ongeacht hun lengte, beschikken over markeringen, wandelbomen en andere wegwijzers die jou moeten helpen het pad te vinden. Ze worden niet alleen geplaatst door toerismekantoren, maar zijn er vaak met dank aan de vele honderden zo niet duizenden vrijwilligers van verenigingen zoals Grote Routepaden vzw die in hun vrije tijd de bewegwijzering onderhouden. Dat kan gaan van pijlen ophangen van een lokale wandelroute, tot een likje verf van een GR-markering vernieuwen of een sticker op een verlichtingspaal plaatsen en dat over duizenden kilometers in binnen- en buitenland.


Toen ik in 2009 begon met wandelen had ik enkel weet van georganiseerde tijdelijke wandelingen, zoals de Zoniënmars in het Zoniënwoud of via Aktivia (nu Wandelsport Vlaanderen), maar wist ik niet dat er zoiets bestond als lokale wandelroutes of het GR-netwerk en andere langeafstandspaden. Vaak nam ik gewoon een kaart en stippelde er een route op uit. En zelfs al kwam ik dan onderweg markeringen tegen, wist ik niet eens dat het om wandelpaden of -routes ging en lette er dan ook niet op. Alsof wandelaars in een soort geheime taal met elkaar communiceerden. Duizenden kilometers ben ik intussen al gewandeld op tal van routes en maak daarbij dankbaar gebruik van de wegwijzers.


Om jou te helpen het bos door de (wandel)bomen te zien een klein overzicht dat jou, zeker in België, al een eind op weg kan helpen.


Grote Routepaden en Streek-GR's

De bekendste markeringen zijn ongetwijfeld die van de Grote Routepaden of Grandes Randonnées, afgekort GR. Ze kunnen lichtjes verschillen van land tot land of zelfs per regio, maar doorgaans zien deze er zo uit:


We maken een onderscheid tussen de wit-rode markeringen van de GR's enerzijds en de geel-rode van de Streek-GR's (afgekort tot SGR, of in het Frans 'GR de Pays' of GRP) anderzijds. SGR's zijn veelal lustochten in een bepaalde regio, terwijl een GR over de regionale grenzen gaat. Denk bijvoorbeeld aan de GR15 tussen Monschau en Aarlen als voorbeeld van een interregionale GR. Soms zijn er ook varianten op de hoofdroute. In Vlaanderen wordt de variant aangeduid met de tekst "variant" op de markering. In Wallonië trekken ze er een schuine witte streep over.


Het kan echter gebeuren dat je op één en hetzelfde traject toch verschillende markeringen vindt. Dat is zo voor de GR5. Terwijl in Nederland en België de gewone GR-markeringen te vinden zijn, kan je er in Luxemburg tevergeefs naar zoeken. Daar moet je een gele bol en rechthoek op een blauwe achtergrond volgen. Eens je weer de Franse grens over bent, krijg je weer de vertrouwde wit-rode strepen te zien. Maar, de Vogezen vormen in Frankrijk een uitzondering. De GR-paden die erdoor lopen krijgen een gekleurde rechthoek (zie onderstaande afbeelding). In Zwitserland is er op de GR5 ook geen specifieke markering en moet je wandelbomen volgen.

Markeringen GR in Vogezen


Lokale wandelingen in België

Onder lokale wandelingen versta ik permanente trajecten die blijvende markeringen hebben en meestal door een gemeente of een toerismebureau uitgehangen worden. Het gaat dan ook om korte wandelingen, meestal in lusvorm. In Vlaanderen wordt gebruik gemaakt van ontelbaar vele markeringen, in verschillende vormen en kleuren en logo's. In Wallonië is die markering iets uniformer en wordt er gewerkt met slechts vier kleuren: blauw, geel, groen en rood. Er worden een achttal symbolen gebruikt die elk in de vier verschillende kleuren kunnen voorkomen. Soms wordt daar nog een logo bijgeplaatst om een onderscheid te maken tussen twee wandelingen in dezelfde buurt.