top of page
  • Foto van schrijverMichel

Tekort aan uitrusting: plan ruim op voorhand


Nemo Hornet tweepersoonstent? Al maanden uitverkocht en het is wachten op het model voor 2022. Hanwag's Tatra II trekkingschoen? Al maanden niet beschikbaar. La Sportiva's TX4-approachschoen? Met veel geluk wel ergens voorraad. Een footprint voor een MSR Hubba Hubba? Niet te vinden. De Torrentshell 3L Jacket van Patagonia? Regelmatig niet beschikbaar.


Het zal u niet ontgaan zijn, maar tijdens de afgelopen maanden zal u in een heel wat winkels bot gevangen hebben als u op zoek was naar voornoemde items. Maar niet alleen voor deze spullen kon je in de outdoorwinkels niet meer terecht: alle merken hebben nog steeds moeite om de vraag bij te houden en daar is maar één iets verantwoordelijk voor: corona.


Wie denkt dat de fabrikanten inmiddels weer op volle toeren kunnen draaien, die ligt verkeerd. Want door de lockdown lag onder meer de grondstofwinning een hele poos stil. Dat, gekoppeld aan een eerst stopgezette en daarna traag op gang komende productie, door o.a. minder personeel door ziekte en massale overlijdens (zeker in Azië waar ontzettend veel fabrieken gevestigd zijn), nieuwe procedures, extra controles, etc, maakt dat er sowieso al weinig stock was om mee te beginnen. Stijgende grondstofprijzen hebben ook hun impact en dan hebben we het nog niet over de brandstofprijzen. Daarbij komt dat wandelen meer in de spotlights kwam omdat men niet meer op reis kon/mocht. Vakanties in eigen land werden immers de norm. De vraag naar uitrusting steeg overal razendsnel. Soms tot drie à vier maal meer dan gewoonlijk. U begrijpt dus dat er een gebrek is aan uitrusting en dat deze tekorten nog wel even zullen aanslepen. Reken nog op minstens een jaar, wellicht twee of meer, vooraleer we terug naar een normaal kunnen gaan.


Daarom een duidelijke boodschap aan mijn medewandelaars! Indien je nog iets aan uitrusting nodig hebt, wacht dan niet tot een week voor je vertrek. Maak ruim maanden op voorhand een paklijst op en kijk welke dingen je nodig hebt en neem de tijd om je boodschappen te doen.


Ook nog dit: wachttijden voor herstellingen lopen ook op bij ongeveer alle merken. Het is eigen aan de buitengewone situatie van het moment. Heb dus wat geduld. Een simpele herstellingen kan tot 2-3 maanden in beslag nemen, want ja, ook de vraag naar herstellingen is enorm toegenomen. En dat is niet verwonderlijk gezien verkoop van wandeluitrusting enorm is toegenomen. Wil je voor de zomer nog enkele dingen laten herstellen of schoenen laten herzolen, dan is het nu het moment en in sommige gevallen zelfs al te laat!

264 weergaven0 opmerkingen

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page