top of page
  • Foto van schrijverMichel

Wandeltips voor Wapenstilstandsdag - 11 november


Menenpoort - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
De Menenpoort met de namen van soldaten zonder graf

Na vier jaar vol bloedige, zinloze gevechten werd in de vroege ochtend van 11 november 1918 de wapenstilstand ondertekend tussen Duitsland en de Westerse geallieerden. Om 11 uur werden overal aan het front de vijandelijkheden gestaakt en eindigde de Eerste Wereldoorlog.


Elk jaar opnieuw wordt de Wapenstilstand van 11 november herdacht. In Brussel is er een ingetogen herdenkingsmoment aan de Congreskolom, bij het graf van de Onbekende Soldaat. Maar in de Westhoek is de Eerste Wereldoorlog nog alomtegenwoordig. Je kan onmogelijk naast de vele begraafplaatsen, monumenten, bunkers, loopgraven of musea kijken.


Wie op 11 november zelf ook in de voetsporen van de "Groote Oorlog" wil gaan wandelen, kan ik de volgende routes aanraden. Elk tussen de 11 en 21 kilometer lang, waarin de Eerste Wereldoorlog een grote rol speelt. Hou er rekening mee dat het in Ieper op 11 november extra druk kan worden door de extra Last Post-ceremonie om 11 uur en de vele herdenkingen. Van elk van deze routes kan je het gpx-bestand downloaden.


Drie dagtochten in de Ieperboog. Twee dagtochten vertrekken vanuit Ieper (station & camping). De derde in Mesen is bereikbaar per bus. Je bezoekt o.a. het In Flanders Fields-museum, de Menenpoort, New Irish Farm Cemetery, de Franse begraafplaats van Saint-Charles-de-Potyze, Bedford House Cemetery, Domein Palingbeek met zijn drie kleine begraafplaatsen, het Plugstreet 14-18-museum, de Ultima Crater, Messines Ridge en de plaats waar tijdens het kerstbestand van 1914 voetbal gespeeld werd in het niemandsland.


Dagtocht Ieper via Zillebeke en Hill 60 (21,2 km). Een klassieker die ik reeds meermaals wandelde, met de imposante Caterpillar-krater nabij Hill 60. Een passage langs het Canadese monument van Hill 62 en de bijbehorende begraafplaats behoort hier ook tot de mogelijkheden via een zeer korte omweg.


Dagtocht tussen Mons en Havré (18,9 km) met een passage langs de militaire begraafplaats van Saint-Symphorien. Daar liggen de eerste en de laatste Britse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog begraven. Zij lieten het leven in de buurt van de begraafplaats. Niet ver van het station van Havré, het eindpunt van de wandeling, kan je het monument voor George Price, de laatste Britse gesneuvelde van WO1, gaan bezoeken.


Van Ieper naar Rumbeke via de GR128 (32,8 km). In 2020 wandelde ik op de GR128 en ging ik deels door het frontgebied van de eerste Wereldoorlog. Een aanrader is hier zeker het Polygoonbos met de Duitse bunkers en zijn begraafplaatsen.


Neem gerust contact met me op indien je meer informatie wenst. TV-tip voor wie thuis blijft: Op vrijdag 11 november 2022 om 11 uur kan je op zender Eén de Last Post-ceremonie live volgen. (Ook live en in uitgesteld relais via VRT MAX).


Prowse Point Military Cemetery - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net
Prowse Point Military Cemetery

180 weergaven0 opmerkingen
bottom of page