top of page
Banner page.png

Battle of the Bulge Hiking Trail

Update Februari 2023: Omwille van persoonlijke, financiële en logistieke redenen moet ik het project tijdelijk in de wacht zetten. ;-( 

Als geschiedenisfanaat met een specialisatie in Wereldoorlog 1 & 2 ga ik al jaren wandelen in gebieden waar tijdens de twee wereldoorlogen gestreden werd tussen de Duitse agressor en de geallieerde troepen.

 

Voor de Eerste Wereldoorlog is er al een mooi langeafstandspad dat begint vorm te krijgen; de Western Front Way. Voor de Tweede Wereldoorlog zijn er hoogstens enkele lokale wandelingen en ontbreekt het nog aan een thematisch wandelpad (de GR223 en Weg Des Gedenkens even buiten beschouwing gelaten).

Dit bracht me op het idee om één van de zwaarste veldslagen uit WOII die in onze contreien werd uitgevochten, het Ardennenoffensief of Battle of the Bulge, een eigen wandelpad te geven: het Battle of the Bulge Hiking Trail.

Op 16 december 1944 vielen de Duitsers in de Ardennen de nietsvermoedende Amerikanen aan. Hitler hoopte zo het tij nog te keren en het geallieerde kamp uit elkaar te trekken. Wat volgde was een maand vol bloedige gevechten en oorlogsmisdaden in ons eigenste land. Uiteindelijk zou dit offensief geen zoden aan de dijk brengen en zo mogelijk de Duitse ondergang nog versnellen.

Het Battle of the Bulge Hiking Trail zal heel wat historische locaties de revue laten passeren, gecombineerd met al het moois dat de Ardennen aan een wandelaar te bieden hebben.

Voorlopig is dit nog maar een project dat in zijn kinderschoenen staat. Het zal om een bewegwijzerd traject gaan, eventueel in combinatie met een wandelgids. De totale afstand zal tussen de 400 à 450 kilometer liggen. De focus ligt op langeafstandswandelaars, al dan niet met een interesse voor de gebeurtenissen in de winter van 1944-45, maar ook dagwandelaars en weekendtrekkers zullen aan hun trekken komen.

Op 16 december 2024 zal de wandelgids van de Battle of the Bulge Hiking Trail verkrijgbaar zijn in het Nederlands.

Op de hoogte blijven van updates omtrent dit wandelpad? Volg alles op de Facebookpagina van Battle of the Bulge Hiking Trail

SC253856.jpg

© US Army Center of Military History

BoB.PNG

© Library of Congress

bottom of page