• Michel

GR14/ELL: Tweedaagse van Grupont naar Libramont

Datum: Maandag 01/02/2021 en dinsdag 02/02/2021 Afstand: 9,5 + 28,4 kilometer Stijgingsmeters: 861m / Dalingsmeters: 618m Weer: Regen, 2 à 8°C Anderhalve dag tijd voor een korte tocht? Rugzak aan en wegwezen!


Met de trein vertrok ik gisterennamiddag naar Grupont. Van daaruit volgde ik de GR14 via Mirwart en z'n kasteel tot aan de overblijfselen van de hoogoven van Marsolle. Dat gehucht ontstond hier langs de Môrsaulebeek (ook wel "Marsau" geschreven) in de 16de eeuw rond een hoogoven voor ijzerproductie. Nog voor het einde van de eeuw was het gehucht alweer verlaten.


Vanaf Marsolle volgde ik de Entre Lesse et Lomme (ELL) tot aan de bivakplaats van het bois de Biolin, waar ik in het laatste licht aankom. Vier Vlaamse jongeren zijn er reeds aanwezig en hebben hun tenten onder het afdak geplaatst. Om geen last te hebben van condensatie kies ik voor het gemak en installeer me in de hut.


Omdat ik geen tent moest afbreken heb ik vanmorgen dan maar rustig de tijd genomen voor het ontbijt, alvorens de spullen in te laden en dan de ELL verder te volgen. Dit keer, in tegenstelling tot mijn vorige tocht op de ELL, volg ik het parcours in wijzerszin en kan zo dus gemakkelijk de pijlen volgen (noot: de ELL is enkel in wijzerszin bewegwijzerd). Dit stuk, ongeveer tussen de bivak en Biolin en die van het bos van Banê, is sowieso het mooiste stuk van de ELL.


Het parcours gaat bijna voortdurend in stijgende lijn, maar is makkelijk begaanbaar en gaat vaak over bredere boswegen. Aan de Ruisseau de la Fagne de Tailsus heb je een bankje waar je kan eten met zicht op het beekje. En anders, na een lichte klim, kom je aan een zitbank met zicht op de Noire Eau, een zijrivier van de Lomme. Niet veel later volgen met de natuurreservaten van Les Tourbières de Rôumont en die van Les Troufferies twee mooi, doch korte stukken.


Aan de Ferme de Gerbalfè, een versterkte hoeve die van heel ver op een kasteel lijkt, steek je de N40 over en komt in het bos van Banê met de gelijknamige bivakzone. Deze is veel kleiner dan de andere twee bivakzones op de Entre Lesse et Lomme en er staat een cirkel palen waarin je je tent moet plaatsen.


Uiteindelijk verlaat ik het bos en de ELL ter hoogte van de bron van de Lesse, waar ik naar Libramont wandel voor de trein naar huis.0 reacties

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Volg mij op
Instagram

Instagram.jpg
fb-like-new.jpg

 Vragen? 

© 2020-2021 UltimateHiking.net