• Michel

Hogen Venen: Pittige tweedaagse langs Helle en Soor

Bijgewerkt op: nov 9


Wat doe je als je eens twee vrije dagen na elkaar hebt, je zoontje bij je is en jullie allebei enorm veel zin hebben om er samen op uit te trekken met de tent? Juist ja, een kleine trektocht! Als actiegebied kozen we voor de Hoge Venen. Sasha - eind november wordt hij 8 - was er nog nooit geweest en op het hoogste punt van België staan, sprak hem enorm aan.


Inhoud van dit verslag:


Dag 1 - Botrange > Bivakzone Bergerie

Datum: Zondag 31/10/2021

Afstand: 16,5 kilometer

Stijgingsmeters: 123m / Dalingsmeters: 339m

Weer: 's Ochtends mistig, 7°C, 's Namiddags bewolkt 11°C, 's Avonds regen, 6°C


Iets na tienen staan we aan de Botrange. Ik laat Sasha de trap van het kunstmatige heuveltje omhoog spurten en toon hem van daaruit de Tranchot-pyramide. Dit is de zuil achter de Butte Baltia die de eigenlijke Botrange aangeeft. Enkele meters verderop staat om dezelfde reden ook een onopvallende steen van Pruissische makelij, die nog dateert van de tijd dat de Oostkantons nog in Duits-Pruissische handen waren.

Fagne Wallonne

Het is mistig en een waait een strakke, frisse wind. We trekken de kap over onze hoofden en doen handschoenen aan. Via het uitzichtspunt over de Fagne Wallonne wandelen we via de gebruikelijke weg naar de Trois Bornes waar je nog een oude Belgisch-Pruissische grenssteen tegenkomt. Eerder was er nog veel volk op stap, maar bij de Trois Bornes draaien de meesten linksaf richting Baraque Michel.