top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Streek-GR-hoppen in het zuidelijke Dijleland (20,2 km)

Ik kom graag in Tervuren en omstreken. Het Kapucijnenbos met het Arboretum, het Park van Tervuren en het Afrikamuseum zijn bij de meesten wel bekend. Maar je hebt ook nog ander moois dat net buiten het centrum ligt: het zachtglooiende heuvellandschap van het zuidelijke Dijleland. De Streek-GR Dijleland en zijn varianten bieden er talrijke mogelijkheden om een mooie luswandeling te maken.Vertrekkend aan de halte Tervuren Station (tot eind jaren '50 reed hier een trein richting Brussel) laten we het centrum al snel achter ons via de Panquinkazerne. Het uit midden 18de eeuw daterende gebouw wordt momenteel gerenoveerd tot een viersterrenhotel en ernaast verrijzen vier appartementsgebouwen. De kronkelende Wildezwijnenweg leidt naar de befaamde Zevenster. Op deze plaats lopen niet zeven, maar wel twaalf paden en dreven samen. Niet te verwarren met de Achtster in het Arboretum, waar ... toch acht paden vertrekken. In het midden van de Zevenster liggen ook nog enkele dolmen die in de 19de eeuw zouden zijn opgegraven in deelgemeente Duisburg. Tussen de vaartvijvers gaat het verder langs de Kapucijnenpoort en door het Kapbos.


Nu volgt er jammer genoeg een stuk asfalt, maar wel door een mooie semi-landelijke omgeving. Na zes kilometer bereik je een mooi plekje met een reusachtige zomerlinde, wellicht zo'n 300 jaar oud, en de kapel van Sint-Barbara. Hier verlaat je de Streek-GR en neem een veldweg in de noordoostelijke richting. Daar moet je even de straat volgen richting Centrum Ganspoel. In dit grote complex kunnen kinderen en volwassenen met een beperking zich ontplooien. De omgeving waarin ze dat kunnen doen is erg mooi. Via een weg die speciaal aan hun noden is aangepast wandel je oostwaarts doorheen het mooie Brabantse landschap. In de verte zie je de oude zandgroeve Ganzemans liggen maar ook verschillende bossen waarlangs een GR-variante je straks zal leiden.Na een gedeelte tussen velden volgt een kasseiweg noordwaarts naar het Weebergbos. Aan een klein privaat bos verlaten we de GR opnieuw. Maar met goede reden. Een mooie holle weg brengt ons naar Vossem waar we andermaal op de Streek-GR inpikken. Hier loopt de "Dijleland" ook samen met de "Groene Gordel" die andere mooie Streek-GR die helemaal rond Brussel gaat en waarvan binnenkort de nieuwe topogids verschijnt.Een fijn smal pad naast de Voer mondt uit op het Park van Tervuren. Hier heb je 101 opties om terug naar het beginpunt te geraken. Je kan de Streek-GR blijven volgen ofwel de Warandewandeling van Visit Tervuren (naar knooppunt 429).


Gegevens wandeling:

Datum: Vrijdag 26 januari 2024

Startplaats: Tervuren Station

Eindplaats: Tervuren Station

Pad: Streek-GR Dijleland en eigen route

Afstand: 20,2 kilometer

Stijgingsmeters: 195m

Dalingsmeters: 195m

Bereikbaarheid: Tram 44 (MIVB), Bus (De Lijn)

GPX: klik hier 

Verhard - Onverhard: 33,5% - 66,5% Opgelet: tot eind juni 2024 zijn er werken aan de tramsporen tussen Vier Armen en Tervuren Station. Tram 44 van de MIVB is daarom vervangen door een bus. Volg de affiches aan de halte Vier Armen als je vanuit Brussel komt.


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:


Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page