top of page

vr 05 jul

|

Weismes

Driedaagse bivaktocht - Hoge Venen

Inschrijven is mogelijk tot en met 31 mei 2024.

Driedaagse bivaktocht - Hoge Venen
Driedaagse bivaktocht - Hoge Venen

Tijd en plaats

05 jul 2024 09:00 – 07 jul 2024 20:00

Weismes, Mont Rigi, 4950 Weismes, België

Over

Ken je de Hoge Venen? Na deze wandeling ken je het gebied als je broekzak. Drie dagen lang trekken we erop uit in die fantastische natuurgebied, dat ons zijn verschillende facetten zal tonen. Veengebied, bossen, rivieren, knuppelpaden,... We krijgen het allemaal te zien. Slapen doen we in de natuur, op twee bivakzones in het gebied.

Deze trektocht is ideaal voor beginnende trekkers of mensen die er niet alleen op uit durven. 

Praktische details worden na inschrijving meegedeeld via e-mail. Om zeker te zijn dat je de mail ontvangt, voeg je best  "info@ultimatehiking.net"  aan je adressenlijst toe. Let op: inschrijven kan slechts tot en met 31 mei. Het aantal plaatsen is beperkt.

Tochtgegevens

 • Duur: 3 dagen
 • Totale Afstand:  65,0 km
 • Stijging:  1000m
 • Daling: 1000m
 • Aandeel verharde - onverharde paden:  25,8% - 74,2%
 • Moeilijkheidsgraad:  4 / 6 (meer uitleg hier)
 • Fysieke paraatheid:  3 / 6 (meer uitleg hier)

Dag 1 - Mont Rigi > Bivakzone Gileppe – 23,8 km – 235m+ / 590m-

Geplande vertrektijd: 10u30

Vermoedelijke aankomst: 18u00

We beginnen de trektocht aan het weerstation van Mont Rigi. Hier ligt de Fagne de Polleur waar de Hoëgne als beekje ontspringt onder de naam Ruisseau de Polleur. Een knuppelpad leidt ons veilig door het veengebied. Een leuk avontuurlijk pad geeft uitzicht op een iets lager gelegen veen langs de Polleur. We blijven het veenriviertje stroomafwaarts volgen, voorbij aan de samenvloeiing met de Ruisseau de la Baraque (ook wel Ruisseau de Herbôfaye). Nu heet de waterloop Hoëgne, bij vele wandelaars bekend vanwege de leuke wandelingen vanaf de Pont du Centenaire.

Wij gaan echter niet naar het bekende stuk van Hoëgne, wel naar de Statte en later naar de Sawe. Twee veenriviertjes met enkele leuke passages, o.a. op knuppelpaden. Ook moeten we heel kort klimmen naar de top van de Rocher de Bilisse. Een leuke plaats om halt te houden voor een picknick.

Na de Sawe gaan de laatste 6 kilometers naar onze bivakplaats in dalende lijn.

Dag 2 - Bivak Gileppe > Bivak Bergerie – 19,0 km – 385m+ / 225m-

Geplande vertrektijd: 10u00

Vermoedelijke aankomst: 16u45

Dit is een ietwat atypische etappe tijdens deze trektocht. We zitten niet meer in het typische veenlandschap, maar in een erg bebost gebied: het Hertogenwald. Als sinds mensenheugnis wordt hier aan bosbouw gedaan. Dat verklaart ineens ook waarom we vandaag een redelijk hoog asfaltgehalte hebben. Het gebied moe(s)t immers bereikbaar zijn voor voertuigen en het transport van het hout.

Na het ontbijt wandelen we een klein stukje langs het stuwmeer van de Gileppe. Aan het Trou Malbrouk zien we, met een beetje geluk, het overvloedige water van de rivier Soor in het stuwmeer spuiten. Dat water wordt via een tunnel van de hogergelegen Soor naar het stuwmeer getransporteerd.

Een fijn intermezzo biedt het ARtBORETUM van Mefferscheid. Een arboretum met een twist. We kunnen er enkele houten sculpturen bezichtigen. Via allerlei boswegen bereiken we tenslotte de vallei van de eerder genoemde Soor. We wandelen ook boven de ingang van de tunnel. Bij de bouw ervan kwamen verschillende Italiaanse arbeiders om het leven. De Soorvallei is prachtig, alleen de asfaltweg doet de omgeving geen eer aan.

We slaan onze tenten tenslotte op op de bivakzone van de Bergerie.

Dag 3 - Bivak Bergerie > Mont Rigi – 22,2 km – 375m+ / 175m-

Geplande vertrektijd: 09u00

Vermoedelijke aankomst: 16u00

De crème de la crème van de Belgische natuurwandelingen staat vandaag op het programma. Vanaf de bivakzone volgen we een klein pad langs de Fossé d’Eupen. Deze door de mens gemaakte gracht moest water van het Gileppe-bassin naar de Soor afleiden. Zo wilden Eupense textielfabrikanten hun concurrenten uit Verviers de loef afsteken.

Na nog een vervelend stuk asfalt, komen we uiteindelijk aan de Fagne de la Scierie. Een knuppelpad zal ons ten oosten van dit veengebied naar de vallei van de Helle brengen. Hier volgen we één van de langste knuppelpaden in België. Voor de renovatie van deze paden was het een hele moeite om het veengebied te doorkruisen, nu geraken we er makkelijk door. De landschappen en uitzichten zijn prachtig en het loont meer dan de moeite om er even de tijd te nemen om alles in je op te nemen.

We profiteren van de gelegenheid om een ander fenomeen te gaan bewonderen: Noir Flohay. De bomen die we vandaag nog zien zijn overblijfselen van een aangeplant bos uit de 19de eeuw dat in deze omgeving onmogelijk kon overleven.

Uiteindelijk komen we terug op het hoofdpad door de Fagne Wallonne. Aan de Trois Bornes, die de oude grens tussen België en Pruisen markeerden, gaan we rechtdoor naar de Baraque Michel, niet genoemd naar uw begeleider, wel naar een lokale kleermaker die hier begin 19de eeuw een gebouw liet optrekken nadat hij heelhuids door een sneeuwstorm kwam: de Michelshütte of Baraque Michel. Totdat België na de Wereldoorlog I de Oostkantons van Duitsland kreeg, was dit met zijn 674 meter het hoogste punt van het land. Nu is dat de Signal de Botrange (694m) drie kilometer verderop.

We volgen de Vecquée, een eeuwenoude grensweg door de Venen. Bekend is het Croix des Fiancés, een kruis dat twee verloofden herdenkt die hier in 1871 omkwamen tijdens een sneeuwstorm.

Via de bossen komen we terug aan de Fagne de Polleur en ons beginpunt aan Mont Rigi.

Wat is inbegrepen in de prijs

 • Begeleiding
 • 2 overnachtingen op bivakzone

Wat is niet inbegrepen in de prijs

 • Voeding & drank
 • Transport
 • Uitrusting (tent, slaapzak, slaapmat, rugzak,...)

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

HEEN - Vrijdag 05/07

 • Bus 390: vertrek vanuit station Verviers-Central om 09u45, aankomst Mont Rigi 10u14.

TERUG - Zondag 07/07

 • Bus 390: vertrek vanaf halte      Mont Rigi om 16u53, aankomst Verviers-Central om 17u20.

De genoemde vertrektijden zijn onder voorbehoud. Het is aan de deelnemer om de uren na te kijken via de website van de NMBS en TEC en op tijd te arriveren.

 • Standaardprijs per persoon

  Verkoop eindigt op: 01 jun 00:00
  € 180,00
  Btw: BTW / VAT inbegrepen

Totaal

€ 0,00

Delen

Terug naar de Agenda
bottom of page