top of page

za 22 jun

|

Couvin

Tweedaagse bivaktocht - Calestienne

Inschrijven is mogelijk tot en met 30 april 2024.

Tweedaagse bivaktocht - Calestienne
Tweedaagse bivaktocht - Calestienne

Tijd en plaats

22 jun 2024 11:30 – 23 jun 2024 19:00

Couvin, 5660 Couvin, België

Over

In het zuidwesten van de provincie Namen vind je een prachtig wandelgebied: de Calestienne. Een langerekte kalksteenstrook die geprangd zit tussen het geografische gebied van de Fagne en de Thiérache, een uitloper van de Ardennen. Nog geen tien kilometer is de Calestienne op zijn breedst, maar wel meer dan 120 kilometer, van Verviers in het Oosten tot voorbij Chimay in het westen.

We gaan op stap in deze heuvelachtige streek voor een korte tweedaagse bivaktocht, toegankelijk voor alle niveau’s. Slapen doen we op een bivakzone.

Praktische details worden na inschrijving meegedeeld via e-mail. Om zeker te zijn dat je de mail ontvangt, voeg je best  "info@ultimatehiking.net"  aan je adressenlijst toe. Let op: inschrijven kan slechts tot en met 30 april. Het aantal plaatsen is beperkt.

Tochtgegevens

 • Duur: 2 dagen
 • Totale Afstand:  37,7 km
 • Stijging:  630m
 • Daling: 660m
 • Aandeel verharde - onverharde paden:  30,3% - 69,7%
 • Moeilijkheidsgraad:  2-3 / 6 (meer uitleg hier)
 • Fysieke paraatheid:  2 / 6 (meer uitleg hier)

Dag 1 – Couvin > Bivakzone – 18,0 km – 328m+ / 216m-

Geplande vertrektijd: 11u30

Vermoedelijke aankomst: 17u30

Het wordt een wandeldag om de vingers bij af te likken. We steken de rivier Eau Noire bijna meteen over in hartje Couvin en moeten proberen dan zo snel mogelijk de snelweg E420 achter ons te laten. De snelweg werd hier enkele jaren geleden gebouwd om het stadje Couvin te ontlasten, maar daarvoor werden ook enkele grondbezitters deels onteigend. Ons pad leidt ons gelukkig toch door mooie landschappen. In Pétigny steken we de Eau Noire opnieuw over, dit keer in de richting van het bos van Mousty. Hier biedt zich een uitzicht op het stadje Nismes, gebouwd langs de Eau Noire, aan.

We bereiken Nismes via de ruïnes van het kasteel van Avignon, naar de naam van één van de baljuws die er zijn intrek had tijdens de Middeleeuwen. Het kasteel werd verschillende malen afgebroken (11deeeuw en 16de eeuw). Wat overblijft is sinds 1936 beschermd erfgoed, maar verkeert in slechte staat.

In het heraangelegde gemeentelijke park, de Jardins d’Ô, houden we even halt alvorens we aan het tweede deel van de etappe beginnen.

We doorwandelen het natuurreservaat Les Abannets richting Roche aux Faucons met nu een uitzicht over de brede vallei van de Viroin. Die is hier enkele honderden meters naar het noordoosten ontstaan door de samenvloeiing van de Eau Noire en de Eau Blanche aan de voet van de Roche à Lomme. Maar dat is voor morgen.

In rechte lijn gaan we naar één van de hoogtepunten van deze tweedaagse: de Fondry des Chiens. De kalksteenhoudende grond werd door erosie van o.m. regen en wind over duizenden jaren uitgehold tot een mooie kloof. Ook de Roche Trouée iets verderop kent een vergelijkbare geschiedenis.

Tot onze bivakzone in het bos is het niet ver meer.

Dag 2 – Bivakzone > Mariembourg – 19,7 km – 330m+ / 470m-

Geplande vertrektijd: 09u00

Vermoedelijke aankomst: 16u00

We duiken vandaag de vallei van de Viroin in. Een mooi breed dal met de dorpen Olloy en Vierves die al meteen op ons pad liggen.

Na Vierves staat een verlaten steengroeve op het menu. Kaarsrechte muren bieden ideaal terrein voor klimmers. Wij houden het op wandelen en dalen af naar de Viroin om dan weer kort te stijgen naar de ruïnes van het 14de eeuwse kasteel van Haute Roche te Dourbes. De site zelf is eigenlijk privéterrein, maar kan bezocht worden. Het kasteel werd gebouwd bovenop een uitstekende rots en kende een snelle teloorgang. Tijdens de oorlogen tussen Spanje en Frankrijk midden 16de eeuw werd het verdigingswerk vernield.

Na een korte passage in Dourbes klimmen we naar de Roche de Lomme, aan de samenvloeiing van de Eau Noire en Eau Blanche, waar een mooi uitzicht op ons wacht.

Er wacht ons nog een mooi slot naar Mariembourg. Vanuit de lucht gezien herken je een erg symmetrisch stratenpatroon in het stadje. Dat is nog een overblijfsel van zijn militaire geschiedenis met o.m. Vauban die van Mariembourg een versterkte stad maakten. Van enige verdedigingswerken is niets meer te zien, want die werden midden 19deeeuw afgebroken om plaats te maken voor straten en huizen. Louis XIV zou in 1692 te gast geweest zijn tijdens één van de vele veldtochten onder zijn bewind.

Wat is inbegrepen in de prijs

 • Begeleiding
 • 1 overnachtingen op bivakzone

Wat is niet inbegrepen in de prijs

 • Voeding & drank
 • Transport
 • Uitrusting (tent, slaapzak, slaapmat, rugzak,...)

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

HEEN - Zaterdag 08/06

 • Trein: vertrek vanuit station Charleroi-Centraal om 10u15,aankomst station Couvin om 11u20

TERUG - Zondag 09/06

 • Trein: vertrek vanuit station Mariembourg om 16u49 of 18u49, aankomst in station Charleroi-Centraal om 17h46 respectievelijk 19u46. Vanuit Charleroi-Centraal zijn er directe treinen naar Brussel, Antwerpen-Centraal, Leuven, Luik, Moeskroen, Namen.

De genoemde vertrektijden zijn onder voorbehoud. Het is aan de deelnemer om de uren na te kijken via de website van de NMBS en TEC en op tijd te arriveren.

 • Standaardprijs per persoon

  Verkoop eindigt op: 01 mei 00:00
  € 120,00
  Btw: BTW / VAT inbegrepen

Totaal

€ 0,00

Delen

Terug naar de Agenda
bottom of page