top of page

do 09 mei

|

Stavelot

Vierdaagse trektocht - Oostkantons

Inschrijven is mogelijk tot en met 31 maart 2024.

Vierdaagse trektocht - Oostkantons
Vierdaagse trektocht - Oostkantons

Tijd en plaats

09 mei 2024 09:45 – 12 mei 2024 19:00

Stavelot, l'Abbaye de, Cour de l'Abbaye 1, 4970 Stavelot, België

Over

De Oostkantons hebben een woelige geschiedenis achter de rug. Na de Eerste Wereldoorlog kreeg België de regio als deel van de herstelbetaling door Duitsland. Twee decennia later werd het ingelijfd bij het Derde Rijk van Adolf Hitler. Niet alleen moest de mannelijke bevolking dienen in het Duitse leger, ook werd er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten. De Duitsers hadden op 16 december in een all-out-poging een offensief gelanceerd waarbij een groot deel van de Oostkantons geraakt werd. Tijdens deze vierdaagse tocht blikken we terug op die geschiedenis, maar hebben we natuurlijk ook oog voor het natuurlijke schoon van de regio, de gastvrijheid en verbondenheid met onze medewandelaars.

Als route kiezen we voor een combinatie van GR56, diens varianten en niet-bewegwijzerde paden. Overnachten doen we op campings met de nodige voorzieningen. De route is erg toegankelijk voor iedere wandelaar, zonder technisch zware stukken. Hoewel het parcours een hoog asfaltgehalte en weinig single-track paden heeft, is het een erg rustig en mooi traject door bossen en open terrein. Ideaal om de Oostkantons in al zijn facetten te leren kennen.

Deze trektocht is ideaal voor beginnende trekkers of mensen die er niet alleen op uit durven.

Praktische details worden na inschrijving meegedeeld via e-mail. Om zeker te zijn dat je de mail ontvangt, voeg je best  "info@ultimatehiking.net"  aan je adressenlijst toe.

Tochtgegevens

 • Duur: 4 dagen
 • Afstand: 87,0 km (21,8 km gemiddeld per dag)
 • Stijging: 1740m
 • Daling: 1535m
 • Aandeel verharde - onverharde paden: 46,4% - 53,6%
 • Moeilijkheidsgraad: 2 / 6 (uitleg over deze quotering onderaan)
 • Fysieke paraatheid: 3 / 6 (uitleg over deze quotering onderaan)

Dag 1 - Stavelot - Deigenberg - 21,5 km - 410m+ / 250m-

Geplande vertrektijd: 09u45 

Vermoedelijke aankomst: 17u15

We verlaten Stavelot erg snel en volgen de Amblève stroomopwaarts in de richting van de Rocher de Warche. Deze is genoemd naar de zijrivier die hier enkele honderden meters verder in de Amblève stroomt. Dan volgen de kleine dorpjes elkaar op, zoals Bellevaux, Lasnenville en Ligneuville.

Dat laatste plaatsje werd bekend toen de Duitse SS-troepen (o.l.v. Jochen Peiper) er op 17 december 1944 in sneltempo door trokken. Het Hotel du Moulin, waar we langswandelen, was het hoofdkwartier van een Amerikaanse eenheid dat in allerijl werd ontruimd toen men hoorde van de naderende troepen. Achter het hotelgebouw werden evenwel verschillende Amerikaanse krijgsgevangenen in koelen bloede vermoord. Een monument herdenkt hen. Enkele minuten voordien waren aan het kruispunt te Baugnez ook al meer dan 80 Amerikanen vermoord, wat later bekend zou worden als het Malmédy Massacre, of het Bloedbad van Malmédy.

De Amblève leidt ons verder stroomopwaarts. Soms wandelen we naast de rivier, dan weer niet. De laatste tien kilometer tot aan onze campings gaan grotendeels door bos. Voor we de camping opzoeken kunnen we in het kleine Montenau nog even een terrasje doen. ’s Avonds kies je zelf of je je eigen potje kookt, of iets eet in het campingrestaurant.

Dag 2 - Deigenberg - Igelmonder Hof - 24,8 km - 450m+ / 350m-

Geplande vertrektijd: 09u00 

Vermoedelijke aankomst: 17u00

Vandaag staat er een iets langere etappe op het programma. Wie wil kan op voorhand al ontbijten, maar we stoppen sowieso na 4,5 kilometer in Amel bij de warme bakker. Na voldoende krachten te hebben getankt trekken we ons weer op gang. De etappe loopt deels door open landschap, deels door bossen.

Na 15 kilometer bereiken we Honsfeld. Dit was het eerste dorp waar de kolonne van Peiper zijn boekje te buiten ging en krijgsgevangenen zonder pardon doodschoot. Wat verderop passeren we de oude spoorlijn die vanuit Duitsland via Buchholz en Butgenbach tot Malmédy en Trois-Ponts liep. Hier in Buchholz werd er ook kort gevochten, maar een ander sleutelmoment in het Ardennenoffensief was de heldhaftige verdiging van een peloton van 18 Amerikaanse soldaten in het dorp Lanzerath, op een boogscheut hiervandaan. Zij konden urenlang een heel Duits parachutistenbataljon (500 man) bezighouden alvorens ze zich overgaven. Een teken aan de wand van hoe de rest van het Duits offensief zou verlopen.

Omstreeks 17u bereiken we onze camping. Er zijn geen horecavoorzieningen in de buurt van de camping, behalve een restaurant in Manderfeld op 2 kilometer.

Dag 3 - Igelmonder Hof - Bleialf - 18,7 km - 420m+ / 500m-

Geplande vertrektijd: 09u30 

Vermoedelijke aankomst: 16u30

Ook vandaag worden we ondergedompelt in het mooie landschap van de Oostkantons. We wandelen parallel aan de Duits-Belgische grens naar Sankt-Vith. ’s Middags houden we halt in Schönberg, aan de oevers van de Our. Wie wil kan de Lourdesgrot en Kalvarieberg gaan bezoeken (gratis).

Aan de rivier staat een monument dat aan de twee regimenten van de 106de Amerikaanse Infanteriedivisie herinnert die hier bij Schönberg door de Duitsers omsingeld en gevangengenomen werden. Het bespoedigde de Duitse voorstoot naar Sankt-Vith, waar haastig geformeerde eenheden de Duitsers enkele dagen konden tegenhouden.

In Schönberg steken we de Our over en wandelen nu heuvelopwaarts richting Duitse grens en Bleialf. Daar overnachten we op de camping. We hebben na de etappe ruim de tijd om te ontspannen en aankopen te doen indien nodig.

Dag 4 - Bleialf - Sankt Vith - 22,0 km - 460m+ / 435m-

Geplande vertrektijd: 09u00

Vermoedelijke aankomst: 17u00

Na ons ontbijt wandelen we nog een hele poos in Duitsland. Eerst een stuk op één van de vele Vennbahnen, daarna parallel aan de oude bedding in de richting van de Belgische grens bij Steinebrück. Hier pikken we kort de GR56 op die hier de loop van de Our volgt.

In het kleine Hemmeres steken we de grens over en volgen vanaf Maspelt een variante van de GR56. Die brengt ons in quasi rechte lijn naar Sankt Vith. Deze stad werd zwaar bevochten tijdens het Ardennenoffensief. De Amerikanen konden met samengeraapte eenheden standhouden tegen een veel sterkere Duitse legermacht die aan het begin van het offensief twee regimenten van de 106de Amerikaanse Infanteriedivisie omsingelden en gevangen namen. Om een nieuwe omsingeling te vermijden werd Sankt Vith noodgedwongen overgelaten aan de Duitsers en vluchtten de Amerikanen richting Vielsalm. Op 24 december kreeg de stad nog een Amerikaans bombardement over zich heen, waarbij honderden burgers de dood vonden.

In Sankt Vith nemen we na een afscheidsdrankje de bus 395 terug richting Verviers.

Wat is inbegrepen in de prijs

 • Begeleiding
 • 3 overnachtingen op camping, inclusief douche

Wat is niet inbegrepen in de prijs

 • Voeding & drank
 • Transport
 • Uitrusting (tent, slaapzak, slaapmat, rugzak,...)

Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

HEEN: Donderdag 09/05

 • Trein: vertrek vanuit Luik-Guillemins om 08u07, aankomst station Trois-Ponts 09u01. daarna TEC-bus 745: vertrek Station Trois-Ponts om 09u10, aankomst halte Stavelot Ecoles om 09u18.
 • Van de bushalte Stavelot Ecoles is het 6 minuten wandelen tot aan de plaats van afspraak.

TERUG: Zondag 12/05

 • TEC-bus 395: vertrek halte Sankt Vith Vielsalmer Strasse om 17u51, aankomst station Verviers-Central om 19u29. daarna     Trein: vertrek Verviers-Central om 19u38, 20u38 enz, directe trein      richting Luik, Leuven, Brussel, Gent, Brugge en Oostende.

De genoemde vertrektijden zijn onder voorbehoud. Het is aan de deelnemer om de uren na te kijken via de website van de NMBS en TEC.

Bevoorrading

Er zijn verschillende plaatsen waar we onderweg ontbijt en/of andere voorraad kunnen aankopen. Uiteraard staat het iedereen volledig vrij zelf te bepalen hoe zij/hij zijn voedselbevoorrading aanpakt.

 • Km 0,0 Stavelot: Supermarkt, Bakkerij
 • Km 11,5 Ligneuville: Kruidenier, Bakkerij
 • Km 26,0 Amel: Supermarkt, Bakkerij
 • Km 30,0 Heppenbach: Kruidenier
 • Km 56,8 Schönberg: Supermarkt
 • Km 64,6 Bleialf: Supermarkt, Bakkerij

Het is zeker niet nodig om alle voeding voor 4 dagen vanaf het begin mee te dragen, maar het kan. 

Uitleg moeilijkheidsgraad en fysieke paraatheid

Moeilijkheidsgraad Om de moeilijkheidsgraad van een pad in België te quoteren is de schaal die de Zwitserse Alpenclub SAC opstelde (niveau T1 tot T6) eigenlijk niet van toepassing. De Zwitsers houden immers rekening met bergpaden, terwijl we die in België amper of niet hebben. Belgische wandelpaden vallen zo goed als allemaal binnen niveau T1 van de SAC. Daarom heb ik een schaal opgesteld op basis van het soort paden dat we in België kennen, gaande van 1 tot 6, van makkelijk tot moeilijk.

 • 1) Brede, makkelijk begaanbare paden zonder enige techniciteit. Passages over asfaltwegen (minimum 1 wagenbreedte). Het hoogteverschil is verwaarloosbaar, maximaal 10m per kilometer.
 • 2) Brede, redelijk makkelijk begaanbare paden met zeer beperkte techniciteit. Het kan gaan om passages over asfalt of brede bospaden of veldwegen (wagenbreedte). Het hoogteverschil is verwaarloosbaar, maximaal 25m per km
 • 3) Smallere wegen of paden (max 2 personen naast elkaar), met beperkte techniciteit. Het oppervlak is niet altijd plat, het pad kan bezaaid liggen met stenen en kuilen. Het hoogteverschil is minimum 50m per km
 • 4) Smalle paden (maximum 1 persoon breed) met een redelijke techniciteit. Het terrein is  geaccidenteerd en bezaaid met stenen en kuilen. Het hoogteverschil is minimum 80m per 1km (vb: de wandelingen van de Ninglinspo of de Hoëgne)
 • 5) Zeer smalle paden met veel techniciteit. Het terrein is zeer geaccidenteerd. Goede tredzekerheid is vereist. Soms is het gebruik van handen ook nodig. Het hoogteverschil is minimum 120m per 1 km. (vb: laddertjes van Rochehaut, de GR16 tussen Bouches du Ruy & Alle, westelijke klim naar de Hérou, de klim naar Belvédère de Thiry in Coo of de toegang naar de Roches de Crahay vanaf de Ninglinspo)
 • 6) Erg smalle paden met hoog gehalte aan techniciteit. Je moet over een zeer goede tredzekerheid beschikken. Handen zijn nodig om je vast te houden aan rotsen of kettingen en  touwen. Het terrein is bijna verticaal. (vb: oostelijk gedeelte van de klim naar de Hérou).

Fysieke paraatheid

 • 1) Je moet in staat zijn om 15 kilometer te wandelen met volgeladen rugzak (maximaal 15 kg) op vlak terrein, maximaal 100m stijging per 20 km, met regelmatige pauzes (1 per uur). Het tempo ligt tussen 3 à 3,5 km/u.
 • 2) Je moet in staat zijn om 15 kilometer te wandelen met volgeladen rugzak (maximaal 15 kg) op licht geaccidenteerd terrein, 250m stijging per 20 km met regelmatige pauzes (1 per uur). Het tempo ligt tussen 4 à 4,5 km/u
 • 3) Je moet in staat zijn om 20 kilometer te wandelen met volgeladen rugzak (maximaal 15 kg) op geaccidenteerd terrein, 500m stijging per 20 km, met slechts enkele pauzes (1 per 2 uur). Het tempo ligt tussen 4 à 4,5 km/u.
 • 4) Je moet in staat zijn om 20 kilometer te wandelen met volgeladen rugzak (maximaal 15 kg) op geaccidenteerd terrein, 750m stijging per 20 km gedurende meerdere uren zonder pauze. Het tempo ligt tussen 4 à 4,5 km/u.
 • 5) Je moet in staat zijn om 20 kilometer te wandelen met volgeladen rugzak (maximaal 15 kg) op geaccidenteerd terrein, 1000m stijging per 20 km gedurende meerdere uren zonder pauze. Het tempo ligt tussen 4,5 à 5 km/u.
 • 6) Je moet in staat zijn om 20 kilometer te wandelen met volgeladen rugzak (maximaal 15 kg) op zwaar geaccidenteerd terrein, 1000m stijging per 20 km gedurende meerdere uren zonder pauze. Het tempo ligt tussen 5 à 5,5 km/u.

 • Standaardprijs per persoon

  Verkoop eindigt op: 01 apr 00:00
  € 300,00
  Btw: BTW / VAT inbegrepen

Totaal

€ 0,00

Delen

Terug naar de Agenda
bottom of page