top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR16 Sentier de la Semois • Praktische info

Rotsen GR16 - Ultimate Hiking - ultimatehiking.net

Algemene waardering

Is de GR16 de mooiste GR-route in België? De mooiste denk ik niet, maar wel één van de mooiste. Er zitten wel heel wat formidabele stukken in, maar je krijgt ook te maken met saaiere delen en heel wat asfalt, zeker in het begin. Over kleuren en smaken valt echter niet te twisten. Naar mijn bescheiden mening had men er wat meer natuur kunnen inbouwen, wat meer kleine paden. Misschien ook meer op de linkeroever vertoeven? In elk geval is het wel een GR die de moeite is om gewandeld te worden. Behalve enkele toeristische plaatsen, denk maar aan Rochehaut en Bouillon is de GR ondanks z'n pracht nog niet helemaal platgelopen.


Moeilijkheidsgraad

Voor de geoefende wandelaar zou deze tocht geen al te grote moeilijkheden mogen bieden. Wie fysiek in orde is, die kan de tocht zonder problemen uitlopen. De hoogtemeters zijn wel niet te onderschatten, met abrupte klimmen en er zitten redelijk wat steile stukken in. Het is wel minder pittig dan bijvoorbeeld de Lee Trail in Luxemburg, maar zwaarder dan de Eifelsteig.


Bevoorrading

Mits een beetje planning kom je er wel. Water kan je in theorie uit de Semois filteren, maar je wandelt niet zo vaak vlak naast de rivier. Gelukkig is er altijd wel ergens bebouwing waar je kan vragen om je flessen bij te vullen. Bevoorradingsmogelijkheden/supermarkten zijn er in Florenville, Herbeumont, Bouillon, Rochehaut, Alle-sur-Semois, Bohan, Les Hautes Rivières (buiten-GR) en Monthermé. Hou er rekening mee dat het stuk tussen Herbeumont en Bouillon bijna 50 kilometer lang is. Dus afhankelijk ervan hoe snel je stapt, moet je ook voldoende proviand mee hebben. Ik had nooit meer dan anderhalve dag voeding in de rugzak, om Herbeumont-Bouillon te overbruggen.


Bewegwijzering

De GR-tekens zijn goed zichtbaar en zeker op het stuk waar de nieuwe GRP161 samenloopt met de GR16, dus tussen Herbeumont en Vresse-sur-Semois. Daar werden alle tekens vernieuwd. Vanaf Bohan en hoe dichter ik de Franse grens naderde, leken de GR-tekens minder aanwezig, maar wel voldoende om de weg te vinden.


Beste tijd van het jaar

Kan het hele jaar door bewandeld worden, maar opletten tijdens de natte maanden. Dan kan de Semois op sommige plaatsen buiten de oevers treden. Dan zijn omwegen noodzakelijk. Tijdens de herfst is de bladerpracht ook de moeite waard.


Bereikbaarheid

De GR16 is vlot bereikbaar met de trein. Officiële startplaats Aarlen heeft een treinstation, net als eindpunt Monthermé. Florenville, waar ik aan de GR begon, heeft eveneens een treinverbinding. Sinds juli 2023 rijdt er een TEC-bus tussen Bouillon en Orval tijdens de zomervakantie (van 8 juli tot 27 augustus), vier maal daags. Ideaal voor wie slechts een stuk van de GR16 wil wandelen, bijvoorbeeld tussen Florenville en Bouillon. De uurregeling van lijn V1 vind je hier, de haltes die de bus aandoet hier.

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page