top of page
  • Foto van schrijverMichel

GR34 - Dag 4 - Plage de Trez Bellec > Douarnenez

Datum: Zaterdag 04/08/2018 Etappe: Plage de Trez Bellec > Douarnenez Afstand: 27,8 kilometer Stijgingsmeters: 332m / Dalingsmeters: 322m Weer: ’s ochtends bewolkt, vanaf middaguur zonnig, 24°C

Bewolkte ochtend

Vannacht heb ik niet zo goed geslapen. De campingburen maakten nog tot ‘s avonds laat lawaai en pas toen de wind harder begon te waaien, werd het stil op de camping. Het was ook door soms hevige windvlagen dat ik ‘s nachts werd gewekt. Ietsje voor 6u ben ik tenslotte uit de veren en maak me klaar om te vertrekken na een klein ontbijt. Tegen 7u15 ben ik vertrekkensklaar.

Het is mistig vanmorgen en het is ook veel frisser dan gisteren. Naderhand verdwijnt de mist, maar het blijft bewolkt. Ideaal wandelweer. Al voel ik dat de zon probeert door te breken, want het wordt stilaan warmer. De eerste vijf kilometer zijn heel mooi en ook heel kalm. Na 7 kilometer is Pentrez het eerste kustdorpje dat ik tegenkom. De cafés aan het rondpunt zijn op dit vroege uur nog gesloten, maar wat verder is een typisch Franse Tabac-Presse, een krantenwinkel waar je ook wat kan eten en drinken. Ik koop er enkele koffiekoeken en die smaken best goed.


Ile Salgren

Vanaf Pentrez volgt de GR de weg langs het strand. Meer dan een ordinaire strandwandeling is het niet en dus ben ik blij wanneer ik aan de parking van het Plage de Lestrevet kom. De GR volgt hier weliswaar een alternatief traject via het plaatsje Lestrevet in plaats van langs de kliffen. Ook hier is een aardverschuiving de boosdoener. Maar ik ben alvast van het saaiste stuk af. Tenslotte kom je aan een leuk strandje zonder naam dat je moet oversteken om tot aan de Pointe de Tal ar Grip te geraken. Het blijft mooi tot aan de baai van Kervijen. Het Plage de Sainte-Anne is er eentje uit de duizend, maar het Île Salgren dat te voet bereikbaar is, lijkt me leuk voor kinderen om op te gaan ravotten.

Bij Tréfeuntec gaat de GR in een grote bocht rond de monding van het riviertje Le Lapic. Ik hou er even halt aan een monument. Ik moet even de schoenen uitdoen, want er zijn wat kleine steentjes in geslopen. Het pad loopt verder, evenwijdig met het riviertje tot aan de rots Beg an Ty Garde. Een leuk stukje eigenlijk. De Pointe de Tréfeuntec ziet er op de wandelkaart geweldig uit, maar in realiteit ben ik een beetje teleurgesteld. Misschien ben ik wat verwend na de etappes van gisteren en vooral eergisteren. Ik heb vanaf hier wel zicht tot aan de Cap de la Chèvre, evenals Douarnenez, waar ik vandaag zal eindigen.

Aan het Plage de Kervel mondt de GR uit op een crêperie. Het is 12u20 en dus tijd voor een pauze. Ik installeer me op het terras. Intussen heeft de zon de strijd om de hemel gewonnen en straalt nu met volle kracht. Het wordt best warm. Naar goede gewoonte eet een Bretoen (of een toerist?) minstens twee crêpes. Ik kies voor een zoute en een zoete crêpe.

Douarnenez

Als ik me na een klein uurtje klaarmaak om te vertrekken is het alweer broeierig heet. Gelukkig moet ik nog maar 6 kilometer naar Douarnenez. Maar deze zijn wel af te leggen in de volle zon. Zelfs de lichte zeebries brengt weinig verkoeling.

Vanaf het Plage de Trezmalaouen gaat de GR door velden en vanaf het Plage du Ry over asfaltwegen. Uiteindelijk komt er nog een klimmetje aan, want vanaf dat laatstgenoemde strand gaat het via de D7 naar 60 meter hoogte en dat is bij deze hitte best een karwei. Maar als afsluiter duikt de GR de bossen van Plomarc’h in. Je passeert een “site archéologique” en die zijn vaak wel de moeite om eens van naderbij te bekijken. In dit geval gaat het om goedbewaarde ruïnes van een charcuteriefabriek uit de Romeinse tijd!

Tenslotte kom ik tegen 15u aan bij een groepje typische Bretoense huisjes. Er is hier ook een groot moestuintje. Ik heb echter geen flauw benul waar de gîte d’étape hier ligt en dus vraag ik het aan de eerste de beste voorbijganger. Blijkt dat het merendeel van die huisjes deel uitmaakt van de gîte. Op de deur van één van de huisjes staat “accueil” (onthaal). Voor 15€ slaap je hier in een comfortabel bed en beschik je over goede en propere infrastructuur zoals keuken en douches. Ik zet mijn zak neer, neem een douche en ga op vadrouille in de sardienenstad Douarnenez.
Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page