top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagtocht: Sclaigneaux > Marche-les-Dames (19,5 km)

Voor een kleine groep beginnende wandelaars stippelde ik deze route door het uiterste zuiden van de Haspengouw, langs de boorden van de Maas, uit.



Startplaats was Sclaigneaux waar we na een eerste korte klim in een erg mooi natuurreservaat komen met zicht op de Maas. Na een korte lus langs de Ferme du Chant d'Oiseaux gaat het door een glooiend landschap naar Vezin. Hier hoopte ik via een leuk pad langs de Haigneau via het Bois de la Sarte te kunnen doorsteken naar Fonds des Maréchaux en Wartet. Bleek het pad daar afgesloten met prikkeldraad. In plaats van helemaal op onze stappen terug te keren, liet ik de groep een steile heuvel beklimmen om dan terug op het pad te komen net ten noorden van de oude steengroeve. Er bleef niks anders over dan in noordelijke richting te wandelen naar Ville-en-Wartet en dan via de Rue de Marche-les-Dames en de Fonds des Maréchaux in Wartet te geraken.



In Wartet komen we langs de in verval geraakte kasteelhoeve en kunnen we in de verte het trainingscentrum van de commandotroepen van het Belgische leger zien. Wat later staan we aan de N992-weg met het Bois des Rochers voor ons. Daar beginnen we aan de klim naar de rotsen boven de Maas. Het is een beetje zoeken naar een plekje waar we een panoramisch zicht op de Maasvallei hebben zonder daarvoor bijzondere toeren te moeten uithalen. Via een steil pad, waar je je tijdens de afdaling kan behelpen met dikke touwen, komen we weer aan bij de Maas.



Nu wandelen we onderaan de kalkrotsen richting brug over de spoorweg. Flink wat klimmers zijn in de weer om hun favoriete sport te beoefenen. De rotsen van Marche-les-Dames zijn immers erg geliefd bij het klimmersvolk. Albert I, koning der Belgen van 1909 tot 1934 en zeer populair bij de bevolking, was zelf een fervent klimmer maar verongelukte hier in februari 1934. Een monument herinnert nog aan de plek van het ongeval. Wij kunnen er echter niet bij, omdat de spoorweg en een weg ons scheiden van de rotswand.



Op het einde moeten we ons wat haasten om op tijd aan het station van Marche-les-Dames te geraken. Drie minuten voor aankomst van de trein staan we op het perron.


Gegevens wandeling:

Datum: Zondag 20 september 2020

Startplaats: Station Sclaigneaux Eindplaats: Station Marche-les-Dames

Pad: Eigen route

Afstand: 19,5 kilometer

Stijgingsmeters: 389m

Dalingsmeters: 390m Bereikbaarheid: Trein GPX: klik hier Verhard - Onverhard: 43,9% - 56,1%


Kaart & Hoogteprofiel:


Foto's:



Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page