• Michel

GR120 Sentier du Littoral - Dag 3 - Boulogne-sur-Mer > Escalles

Op naar Cap Blanc Nez

Datum: Maandag 26/06/2017 Etappe: Boulogne-sur-Mer > Escalles Afstand: 37,4 kilometer

Stijgingsmeters: 324m / Dalingsmeters: 347m Weer: Zeer zonnig, in de namiddag matige wind uit het N-NO

Ik sta al vroeg op. Om 6u ben ik uit de veren en vermits ik geen tent moet afbreken is mijn zak snel gemaakt. Ik neem de tijd om uitgebreid te ontbijten. Daarna ga ik nog even de vesting verkennen. Je kan via de promenade des ramparts rond de vesting wandelen en dat doe ik dan ook.

Aan de basiliek kan je sporen van de gevechten van 1940 terugvinden. Het plan van de geallieerden was immers om na de Duitse invasie de havens aan Het Kanaal zo lang mogelijk open te houden en dus waren er, behalve ook in Duinkerke, Britse troepen aanwezig in Calais en Boulogne. De strijd duurde niet lang, omdat de Britten en Fransen zowel hier als in Calais ruim onderdeden voor de Duitsers. Aan de Gare Maritime, naast het Bassins Napoléon, gaven de laatste Britten zich over. De Fransen verdedigden de citadel, maar moesten zich na een frontale aanval van de Duitsers toch gewonnen geven.

Colonne de la Grande Armée

Na mijn bezoek aan de citadel gaat het richting Colonne de la Grande Armée. Deze werd gebouwd met het idee om de succesvolle invasie van Engeland te herdenken door de troepen van Napoléon Bonaparte. De werken startten in 1804 en eindigden pas in de jaren na Napoleons heerschappij. Het standbeeld van de kleine Corsicaan werd er pas in 1841 aan toegevoegd, dat is ruim na zijn dood in 1821 en de overbrenging van zijn stoffelijke overschotten van het eiland Sint-Helena naar Parijs in 1840. Voor de volledigheid: daar kan zijn tombe nog steeds bezocht worden in de Invalides. Naast de Colonne loopt een mooi steegje dat uitgeeft op de D96E1. Van daaruit kan ik voor het eerst de kust van Engeland zien! Ik neem aan dat dit het stuk tussen Folkestone en Dungeness is, maar 100% zeker ben ik niet. Ook kan je van hier perfect alle scheepvaart die door Het Kanaal moet in de gaten houden. Op weg naar de Pointe de la Crèche kom ik ook nog het Terlincthun British Cemetery tegen. Dit oorlogskerkhof heeft meer dan 4500 graven, voornamelijk uit WO1. Wat bijzonder is, is dat tijdens de strijd om Boulogne ook gevochten werd op dit kerkhof en daarvan zijn ook nog sporen terug te vinden. De kogelinslagen zijn nog steeds te zien.

De reden waarom er op dit kerkhof gevochten werd, ligt voor de hand als je weet dat even verderop het Fort de la Creche ligt en daar werd dan ook een bloedige strijd geleverd in mei 1940. Op weg daarheen passeer ik het vijf-huizen-tellende Terlincthun dat eigenlijk wel een zeer charmant plekje is. De GR loopt van aan de Pointe de la Crèche langs de kliffen naar Wimereux, op het eerste zich een aangenaam lijkend kustoord. Wat verder, in het midden van het stadje, steek je de gelijknamige rivier over. Dan is het weer even onduidelijk waar je nu langs moet. Naar boven sowieso, maar de markeringen ontbreken en op mijn geprinte kaart is het moeilijk te zien. Bleek dat ik de trap op moest, maar ik klauter dan maar een grashelling op. Het gaat verder langs de Pointe de la Rochette en de Pointe aux Oies. Hier heb je eerst en vooral een mooi uitzicht op de waanzinnig mooie Dunes de la Slack. Je kan hier zelf kiezen of je een trap naar beneden neemt en langs het strand gaat, of eerst een stukje door de duinen en dan langs het strand, of zelfs helemaal door de duinen tot in Ambleteuse. Ik kies voor de tweede optie, ook omdat ik nog wel wat kilometers te vreten heb en wandelen in het losse zand met een beladen rugzak is nu eenmaal geen makkie. In de verte kan je ook de “Ancien Fort Mahon” zien, een fort dat bij hoogtij midden in het water ligt. De Duitsers bouwden er in WO2 nog een bunker op en integreerden het in hun Atlantikwall.

Oorspronkelijk gaat de GR een stukje landinwaarts om verderop een brug over de Slack te nemen. Begrijpelijk bij hoogtij, maar de waterstand maakt het mogelijk om toch door de Slack te wandelen, al wordt mijn linkervoet wel nat omdat ik de waterdiepte op