• Michel

Hoe nauwkeurig is GPS-tracking?

Bijgewerkt op: jan 1


Meer en meer mensen gebruiken allerlei mobiele apps om hun wandelingen te "tracken". Zo krijgen ze zowel tijdens en na wandelingen tal van statistieken voorgeschoteld, zoals de afstand, hoogtemeters, tijd in beweging, gemiddelde snelheid, enz. Interessant! Maar ik vraag me af: "Hoe accuraat zijn die dingen?" Tijdens twee dagwandelingen (Hertogenwald-Brackvenn & Sart-Bernard > Dinant ) onderwierp ik twee apps gelijktijdig aan een test: Wikiloc en Komoot, die door heel wat wandelaars ook gebruikt worden.

Eerst en vooral moet ik verduidelijken hoe ik tijdens een dagtocht normaal mijn weg vind. Vroeger gebruikte ik papieren kaarten, maar omdat deze snel verouderd waren en de kosten voor de aanschaf snel opliepen, gebruik ik sinds enkele jaren een Franse app: Openrunner. Om een dagtocht te plannen teken ik op de webversie van die app mijn traject uit en verkrijg zo mijn GPX. Deze kan ik dan via de mobiele app raadplegen en samen met een OpenStreetMap-kaart downloaden voor offline gebruikt. Tijdens het wandelen maak ik echter nooit gebruik van een GPS-functie waarop ik in realtime zou kunnen zien waar ik me bevind, want dat ontneemt me het plezier om zelf mijn weg te vinden. Eén nadeel van mobiele apps is dat de kaarten minder nauwkeurig zijn dan een papieren topografische kaart. Maar over de voor- en nadelen van papieren kaarten en apps zal ik het in deze post niet hebben, dat is voor een andere keer.

Een app gebruiken om mijn vooruitgang te tracken en daarbij allerhande statistieken in realtime te krijgen is dus nieuw voor mij. Ik moet er even aan wennen dat ik bij het begin van mijn wandelingen eerst nog allebei de apps én geolocalisatie moet aanzetten om dan telkens een opname te starten. Tijdens dag 1 pauzeer ik de opname tijdens de lunch, maar vergeet die daarna verder te laten lopen. Eigenlijk hoef je de tracking niet te pauzeren, want beide apps tellen de tijd dat je stilstaat niet mee in de totale wandeltijd.


Eigenlijk hoef ik tijdens de wandeling zelf niks te doen. Ik raadpleeg nog steeds Openrunner op mijn oude vertrouwde manier om mijn weg te vinden. Op het einde van beide wandelingen zet ik de opnames stop en kan dan beginnen vergelijken. In dit artikel vergelijk ik de gemeten afstand, waypoints, hoogtemeters en wandelduur. Andere functionaliteiten van de apps heb ik dus niet getest.

Luchtfoto van wandelpad
Foto: © Google

Afstand

De beste manier om te begrijpen hoe (on)nauwkeurig tracking apps zijn, is door GPX-tracks over elkaar te leggen op een luchtfoto waarop je straten duidelijk kan zien. Ik kan dat ook met een topografische kaart doen, maar met een luchtfoto vond ik het interessanter.


Op de luchtfoto links heb ik drie tracks over elkaar gelegd. De felgele track is die die ik ter voorbereiding van mijn wandeling gemaakt heb en die ik zelf gebruik op mijn kaart zodat ik de weg kan vinden. Deze lijn ligt op deze foto exact op de asfaltweg.


De roze lijn is van Wikiloc, de oranje lijn van Komoot. Van ver lijkt het erop dat de drie lijnen mooi samenlopen, maar bij een detailzicht merk je al snel dat de roze en oranje lijnen bokkesprongen maken. Op deze foto gaat het slechts om luttele meters, waarbij vooral Wikiloc de gekste dingen doet. Maar beeld je eens in hoeveel extra meters dat scheelt over een wandeling van 30 kilometer of meer.

Luchtfoto Dinant
Foto: © Google

De foto rechts, van het einde van de wandeling in Dinant toont dat ook Komoot soms stevig de mist ingaat. Geen van beide tracking apps is dus onfeilbaar.


Dit waren uiteindelijk de gemeten afstanden per app:

Hertogenwald-Brackvenn Wikiloc: 28,39 km Komoot: 27,7 km Openrunner: 27,2 km (manueel bepaald)

Sart-Bernard > Dinant Wikiloc: 31,68 km Komoot: 31,0 km Openrunner: 30,6 km (manueel bepaald)

Voor de wandeling in het Hertogenwald is de vergelijking moeilijker te maken, maar als ik zie hoe de tracks gewoon kriskras door elkaar lopen en bochten maken die er niet zijn dan kan ik concluderen dat Komoot hier een klein streepje voor heeft op Wikiloc. Als referentie gebruik ik de manueel uitgestippelde tracks op Openrunner.

Waypoints

De regel is normaal gezien dat hoe meer waypoints een track heeft, hoe preciezer de afstandsmeting. Hier doet Wikiloc het eigenlijk beter dan Komoot:


Hertogenwald-Brackvenn Wikiloc: 4796 waypoints Komoot: 2498 waypoints


Sart-Bernard > Dinant Wikiloc: 5544 waypoints Komoot: 2852 waypoints


Je ziet dat Wikiloc dubbel zoveel waypoints aanmaakt dan Komoot, maar het is net dat wat Wikiloc - volgens mij - ook de das omdoet. Doordat het gebruik maakt van meer waypoints en het sowieso erg onderhevig is aan een sowieso onnauwkeurig GPS-signaal, legt Wikiloc een grotere afstand af wanneer het allerlei bochten begint te maken. Komoot is daarin veel directer.

Wikiloc (roos), Komoot (oranje)

Op deze schematische voorstelling heb ik dit enigszins overdreven voorgesteld om aan te tonen wat ik met bovenstaande bedoel.


Wikiloc (roze) maakt veel waypoints aan en daardoor krijg je extra afstand die je in realiteit nooit hebt afgelegd. Komoot (oranje) vangt minder vaak een GPS-signaal op, negeert zo als het ware mogelijke waypoints en trekt daarom directere lijnen. Eventuele omwegen en bochten worden zo in afstand gereduceerd. Dat maakt dat, terwijl Komoot ook onnauwkeurig is, de gemeten afstand uiteindelijk dichter bij de werkelijkheid ligt.


Hoogtemeters

Om te weten hoe correct de apps zijn als het om hoogtemeting gaat, ga ik eerst eens na of het hoogste en laagste punt dat beide apps aangeven wel kloppen. Dit zijn de gegevens volgens de apps:


Hertogenwald-Brackvenn Wikiloc: hoogste; 644 meter, laagste; 376 meter Komoot: hoogste; 680 meter, laagste; 430 meter