top of page
  • Foto van schrijverMichel

Venntrilogie • Inleiding en praktische informatie

UPDATE OKTOBER 2023: Dit artikel - net als alle etappeverslagen - werd geschreven in februari 2023, toen het pad nog verre van geopend was. In de tussentijd heeft men de bewegwijzering verder vervolledigd, de vlonderpaden waar nodig gerestaureerd. Er is een gratis officiële gids verkrijgbaar, zie hieronder.

Wie de Oostkantons in al zijn facetten wil ontdekken, zal wel zin hebben in de Venntrilogie. Het nieuwe langeafstandspad doorheen Duitstalig België doet wat het belooft: je word meegenomen doorheen drie zeer uiteenlopende, maar telkens prachtige regio's.



Wandel je, zoals ik, van de Drielandenpunt op de Vaalserberg naar Bütgenbach, dan kom je eerst in het glooiende landschap van het Eupener Land terecht. Het kenmerkt zich door de open landschappen met weiden en heggen. Eupen vormt dan als het ware de toegangspoort tot het Ardennengebied, meer nog, tot de Hoge Venen. Je volgt de Helle stroomopwaarts van monding naar bron en komt zo op het hoogste punt van België terecht. Om dan weer geleidelijk aan te dalen naar Malmédy voor het laatste deel van de trilogie. Wandelend langs de Warche bereik je tenslotte Bütgenbach.


De afgelopen dagen bewandelde ik de hele Venntrilogie, gewapend met een GPX en veel zin voor avontuur begaf ik me pad. Terwijl het 109 kilometer lange traject officieel ingedeeld is in 6 etappes, deed ik het in drie. Maar vergis u niet: in zo'n korte tijd is het een erg sportieve uitdaging. Pas in augustus 2023 wordt de Venntrilogie geopend. Dat betekent ook dat de bewegwijzering nog niet volledig en/of correct is. Een extra uitdaging die ik met plezier aanging! Het team van Tourisme Ostbelgien, o.l.v. Jef Schuwer, is alvast hard in de weer om dit pareltje tegen dan op te leveren.


Ik zeg het meteen vooraf: op twee stukken deed ik mijn eigen zin en daarom kloppen mijn afstanden niet helemaal met de totale afstand van de tocht.


Parcoursgegevens

Afstand: 109,8 km (+1,6 km aanlooproute vanaf bushalte) Stijging: ca. 2000m Daling: ca. 1800m Laagste punt: 185m, Hohnbachtal

Hoogste punt: 694m, Botrange


Officiële etappe-indeling

1. Drielandenpunt > Eynatten • 23,9 km

2. Eynatten > Eupen • 18,8 km

3. Eupen > Signal de Botrange • 24,9 km

4. Signal de Botrange > Malmédy • 19,9 km

5. Malmédy > Robertville • 11,0 km

6. Robertville > Bütgenbach • 11,3 km

(n.b: de afstanden zijn gebaseerd op de route zoals ik die wandelde in februari 2023 en verschillen lichtjes van de officiële afstanden)


Moeilijkheidsgraad

Uiteraard zijn onze Ardennen de Alpen niet, maar onderschat de snedige klauterpartijen niet. Zeker in het gedeelte tussen de Trô Maret en het stuwmeer van Robertville zitten er korte, maar pittige stukjes in. Volg je de officiële etappeindeling en ben je in fysiek in orde, dan zouden de stijgingsmeters geen problemen mogen opleveren.



Overnachten op de Venntrilogie

De Venntrilogie is vooral gericht op wandelaars die zullen overnachten in een hotel, b&b of andere vaste overnachtingsplek. Voor trekkers met de tent is het een hele klus om de route zo uit te stippelen dat je op de enige bivakplaats (Soor), campings of een Welcome to my Garden-plekje kan staan. Zelf sliep ik op dag één naast een voetbalveld bij de ingang van Eupen. Voor de tweede nacht kon ik een plaats vinden in Longfaye via WTMG. Nieuwe officiële bivakzones hoef je langsheen het parcours niet meteen te verwachten. Het risico op feestvierders en mensen die niet begrijpen waarvoor bivakzones dienen is gewoon te groot. Als je wel tracht te bivakkeren in de Oostkantons, weet dan dat het verboden is. Doe je het toch, respecteer dan op zijn minst de Leave No Trace-principes.


Alternatieve etappe-indeling voor tentslapers:

  • Dag 1: Drielandenpunt - Eynatten: overnachting via WTMG (24 km)

  • Dag 2: Eynatten - Bivakzone Soor (24 km)

  • Dag 3: Bivakzone Soor - Botrange (19,5 km + 2 km) bus terug naar Eupen Croix Noir

  • Dag 4: Botrange - Camping bij Bevercé (18 km + 2 km) 's ochtends bus terug naar Botrange

  • Dag 5: Camping bij Bevercé - Bütgenbach (26 km)


Bewegwijzering

Je komt het Venntrilogie-logo tegen op rechthoekige bordjes met daarbij een pijl die de richting aangeeft. Soms staan er op die bordjes ook de totale afgelegde afstand, alsook de dichtstbijzijnde dorpen of plaatsen met bevoorrading en hotels. De achtergrond van die bordjes heeft een kleur. Voor de eerste twee etappes vanaf het drielandenpunt is dat groen, voor de volgende twee is dat een soort bruingrijs, gevolgd door blauw voor de laatste twee. De kleuren zijn niet zomaar gekozen, maar weerspiegelen de overheersende kleur van de natuur op dat deel van de Venntrilogie. Een geschilderd wit logo wordt over het hele traject gebruikt om aan de wandelaar duidelijk te maken dat hij nog steeds op het goede spoor is.


Kaart en GPX

Een kaart en een gpx-bestand om te downloaden kan je hier vinden. Let wel: het gpx-bestand is gemaakt op basis van de officiële gpx die ik op de Fiets- en Wandelbeurs kreeg en de wegwijzers op het terrein. Er zaten verschillende inconsistenties in de officiële gpx die ik weggewerkt heb in mijn versie. Op andere plaatsen waren er geen markeringen en wandelde ik op basis van de gpx. Hou er rekening mee dat de route nog kan veranderen tussen nu én de opening in augustus 2023.


Wandel- of topogids

UPDATE 05/09: De officiële wandelgids is inmiddels ook uitgebracht en verkrijgbaar in het Nederlands/Frans of Duits/Engels. Het is geen typische topogids, dus veel detailkaarten en/of technische gegevens zal je er niet in vinden. Wel krijg je een schat aan achtergrondinformatie over de Oostkantons en de must-sees onderweg. De gids kan hieronder gratis gedownload worden en is ook in papieren vorm verkrijgbaar bij de toeristische dienst van de Oostkantons.


Gids Venntrilogie FR-NL
.pdf
Download PDF • 10.41MB





Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer: Met de trein naar Eupen en dan met de bus 396 naar "Gemmenich Frontière". Van daaruit moet je 1,6 kilometer wandelen naar het beginpunt van de Venntrilogie. Er zijn ook andere opties met het OV, maar die duren een heel stuk langer. Op de terugweg neem je de Expressbus E23 naar Eupen van aan de rotonde in Bütgenbach (halte: "Bütgenbach Kreuzung"). Beide bussen rijden zeer regelmatig, maar kijk best het tijdsschema na op de website van de Waalse OV-maatschappij TEC.

Met de wagen: Auto achterlaten aan het treinstation van Eupen en dan met het OV de reis verderzetten (zie hierboven).


Algemene waardering

Laat me om te beginnen al meteen zeggen dat de Venntrilogie vele stukken deelt met de GR14, GR56 en de GRP's 563 en 573. Daar valt mijns inziens weinig aan te doen, omdat heel wat mooie gedeelten van de Oostkantons nu eenmaal door die GR's en GRP's ontsloten zijn. Maar geen paniek! Meer dan eens kiest de Venntrilogie voor prachtige alternatieve routes. Denk maar aan de velden bij Kelmis en Hergenrath, de passage aan de voet van de Eyneburg, tussen Astenet en de Hammerbrücke of de Böökebösch in Hauset. Dat zijn stukken die geen enkele GR aandoet en nochtans mooier zijn dan de keuzes die voor de GR's en GRP's gemaakt werden. Zo is er het lastige stuk op de GRP563 om de E40 over te steken langs een erg drukke baan. De Venntrilogie doet dat veel eleganter via het Böökebösch. Voorbij Raeren blijft de GRP563 heel lang op een asfaltbaan die langs het Osthertogenwald leidt. Niks daarvan met de Venntrilogie, die zo snel mogelijk het bos opzoekt. Het idee achter de Venntrilogie, om de verschillende gebieden van de Oostkantons te combineren, sprak me hier enorm aan. En men is ook grandioos in zijn opzet geslaagd. Het is een route geworden met voldoende afwisseling, erg veel natuur in combinatie met erfgoed.

Als ik dan toch een minpunt moet opnoemen, dan is het wel het gebrek aan focus op langeafstandswandelaars met de tent. GR's zijn echter in hetzelfde bedje ziek met onvoldoende voorzieningen voor tentslapers. De enige tocht die ik in België kan bedenken die daar wel rekening mee heeft gehouden is Entre Lesse et Lomme. En als ik moet kiezen tussen de ELL en de Venntrilogie, geef mij dan maar die laatste om alle voornoemde redenen. Ik kan dit nieuwe Belgische wandelpad enkel aanbevelen!


Nog enkele tips

  • Goed schoeisel is noodzakelijk. Meer dan eens wandel je door enkelhoge modder of zompige velden, zowel 's zomers als 's winters en dat over de hele lengte van het parcours. Wandelstokken kunnen op sommige delen ook nuttig zijn, zoals langs de Helle (tot aan de knuppelpaden), de Ghâster, de Trô Maret en zelfs aan de watertoren bij Malmédy. En dan vergeet ik nog enkele plaatsen.

  • Water vinden is over het algemeen geen probleem. Tot Eupen kom je genoeg huizen tegen, maar ook riviertjes waaruit je water kan halen en filteren. Vanaf Eupen zijn er veel minder woningen en kan je het vaak enkel uit de natuur halen. Ik had gemiddeld anderhalve liter water mee. De rest werd gefilterd.

  • Bevoorraden kan in Kelmis, Eynatten, Raeren, Eupen, Botrange (ter plaatse eten), Malmédy, Robertville (off-trail), Weywertz (off-trail) en Bütgenbach.


Vragen?

Heb je vragen over het parcours van de Venntrilogie? Aarzel dan niet om me te contacteren. Ik help jou met plezier verder!

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page