top of page
  • Foto van schrijverMichel

Dagwandeling: Een rondje Spa in de sneeuw (19,6 km)

Dit weekend staat de fameuze nachtwandeling tussen Spa en Aywaille op het programma. Een prachtige en unieke ervaring die zal bemoeilijkt worden door de aangekondigde zware sneeuwval en de vrieskou. Ik ging alvast een kijkje nemen op een stuk van het traject om in te schatten in hoeverre de bevroren ondergrond voor problemen zou zorgen. Het werd een mooie luswandeling waarbij ik een deel van het pad van de nachtwandeling koppelde aan enkele paden die ik nog niet kende.Om Spa in zuidwestelijke richting te verlaten, moet je ofwel via de drukke N62, ofwel hele omweg rond de Spa Monopole-fabriek maken. De N62 is de meest rechtoe-rechtaan optie. Een kort steil stukje asfalt wordt gevolgd door een heerlijke passage door een dunne streep bos. Zo laat ik ook het geroezemoes van Spa achter me. Winamplanche is het volgende doel. Dit dorp kennen de meeste GR-wandelaars wel als knooppunt van de GR15 en GR5. Ik neem echter geen van beide en volg de gelijknamige rivier door de Vallée de Tôlifa naar een kleine waterval. Helemaal bevroren. Ernaast is een steil trap uitgehouwen in de rotsen, maar sowieso te riskant om te proberen. En dan moet je ook nog de rivier over om er te geraken. Een paar honderd meter verder geraak je wel veilig de rivier over en na een pittig klimmetje kom ik aan een uitzichtspunt op Spa.De volgende kilometers zijn verplicht op asfalt. De kleinere paden die op de kaart gemarkeerd staan zijn ofwel doodlopend of ontoegankelijk. Zo kom je bij Vert Buisson aan de 800 meter lange haagbeuklaan, de zogenaamde Charmille du Haut Marêt. Het traject voor de nachtwandeling heb ik inmiddels verlaten. Aan een huis in renovatie wandel ik rechtdoor naar Jehoster, maar moet ook hier vaststellen dat er geen pad ligt. Ik wijk uit naar het veld ernaast en kom zo iets verder in het dorp. Ik steek er N606 over voor een fijne passage naar Fraineux.Dan gaat het weer bergop naar het bos van Thier d'Aihé. Aan het einde wacht opnieuw een uitzicht op Spa. Er volgt een leuke passage door de velden en bossen onder de Col du Maquisard. Ik maak ook een korte omweg langs een gedenksteen voor twee bemanningsleden van een Australische bommenwerper die op 2 november 1944 op deze plaats neerstortte na een missie in Duitsland. Daarbij kwamen piloot Leslie Landridge en staartschutter William Lemin om. Beide Australiërs liggen begraven op de militaire begraafplaats van Hotton. In 1999 werd door de Australische ambassadeur een eik achter het monument geplant die inmiddels al enorme proporties heeft aangenomen.


Herdenkingsmonument Landridge en Lemin

Een leuk pad brengt me weer naar de N62-autoweg. Oversteken is daar geen evidentie met de aanstormende wagens, maar toch geraak ik veilig aan de overkant. Dan volgt de klim in lange meanders naar de hoogtes boven Spa. Daar wordt je nog getrakeerd op enkele panorama's voor je weer moet dalen naar het stadje. Het station is dan niet ver meer.Gegevens wandeling:

Datum: Dinsdag 16 januari 2024

Startplaats: Station Spa

Eindplaats: Station Spa

Pad: Eigen route

Afstand: 19,6 kilometer

Stijgingsmeters: 355m

Dalingsmeters: 355m

Bereikbaarheid: Trein

GPX: klik hier 

Verhard - Onverhard: 48,2% - 51,8%


Kaart & Hoogteprofiel


Foto's:Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page