• Michel

Wandeljaar 2020: een terugblik in cijfers en foto's

Het hoeft geen betoog dat we een uitzonderlijk jaar achter de rug hebben. Door de coronapandemie en de daarmee verbonden maatregelen was het ook een abnormaal wandeljaar. Het moet echter niet altijd over corona gaan en dus blik ik graag terug op het afgelopen wandeljaar in cijfers en foto's.


Al jaren stond de GR223 - Tour du Cotentin hoog op mijn verlanglijstje om te doen. Over een afstand van meer dan 600 kilometer langs de Normandische Kust zou dit het hoogtepunt van het jaar moeten worden. Corona heeft uiteindelijk roet in het eten gegooid en ik paste mijn plannen aan. Het werden uiteindelijk de Eifelsteig (alleen) en de Tour des Glaciers de la Vanoise (met vrienden). Dat waren dan ook mijn hoogtepunten van het wandeljaar 2020. In oktober waagde in me ook nog aan de GR128 - Vlaanderenroute, maar het begin van de tweede coronagolf en persoonlijke redenen dwongen me ertoe de tocht vervroegd stop te zetten. Toch sloot ik het jaar nog af met enkele mooie momenten op de Entre Lesse et Lomme en de GR57.


Afstand

De eerste lockdown bracht me op het idee om toch eens op te schrijven hoeveel kilometer ik daadwerkelijk wandelde. Voor alle voorgaande jaren heb ik daar eigenlijk geen flauw benul van omdat ik niet nooit bijhield. Dus voegde ik daad bij het woord en noteerde minutieus het aantal kilometers en hoogtemeters van elke dag- en trektocht. Voor de afstanden per maand leverde dat volgende cijfers op:

 • januari: 143,91 km

 • februari: 79,28 km

 • maart: 67,10 km

 • april: 22,0 km

 • mei: 99,44 km

 • juni: 99,93 km

 • juli: 356,25 km

 • augustus: 102,92 km

 • september: 146,67 km

 • oktober: 207,90 km

 • november: 147,33 km

 • december: 136,23 km

Dat is een totaal van 1608,96 gewandelde kilometers op 63 stapdagen en dus een gemiddelde van 25,54 km per wandeldag. Of dat nu veel of weinig is weet ik eigenlijk niet maar dat doet er eigenlijk ook niet toe. Sowieso kan je verschillende wandelaars niet met elkaar vergelijken. Sommigen leven voor lange afstanden, anderen voor snelle etappes,... Kortom: het was een interessante oefening, maar meer niet.

Om de afstand eens in perspectief te plaatsen heb ik met de "Circle Tool" webapp een cirkel getrokken die de radius toont van de afgelegde afstand. Interessant om weten is dat de Belarussische hoofdstad Minsk op exact 1608 kilometer vogelvlucht van de Brusselse Grote Markt ligt! Echter zou ik evengoed de Algerijnse kust (en hoofdstad Algiers) en de Tunesische kust, Sicilië of Tallinn (hoofdstad Estland) hebben kunnen bereiken.


Leuk weetje voor diegenen die vertrouwd zijn met mijlen: 1608,96 kilometer komt bijna tot op de meter overeen met 1000 mijl (=1609,34 km). Een mooi rond getal dus.


En dan nog mijn top vijf van langste dagafstanden:

Hoogtemeters

In totaal moest ik 30.705 positieve hoogtemeters overwinnen. Een gemiddelde van 487m per gestapte wandeldag. Dat is natuurlijk weinig vergeleken met de Traversée des Alpes die ik in 2018 en 2019 in 26,5 dagen liep en waar ik maar liefst 31441 hoogtemeters voor de kiezen kreeg en dus gemiddeld 1186 meter per dag moest klimmen.


30.705 hoogtemeters, dat is

 • 3,4 keer de Mount Everest (8848m)

 • 5,4 keer de Elbroes (5642m)

 • 6,4 keer de Mont Blanc (4808m)

 • 94,7 keer de Eiffeltoren (324m, inclusief antenne)

Plannen voor 2021

Als de omstandigheden het opnieuw toelaten, wil ik in 2021 eindelijk de GR223 Tour du Cotentin afwerken. Een kleinere tocht in het gebergte, zoals de GR738 (Belledonne), de GR58 (Queyras) of de GR54 (Écrins) behoort ook tot de mogelijkheden. Afwachten hoe de situatie evolueert.


De website

2020 was ook het jaar waarin ik deze website, Ultimate Hiking, nieuw leven inblies. Na mijn tocht in de Vanoise (augustus 2020) begon ik aan een herstart van mijn site en. Ik probeer nu met oude en nieuwe relevante inhoud meer mensen te bereiken.


De 5 meest gelezen pagina's en blogpost waren: