top of page
  • Foto van schrijverMichel

De Ardense klassieker: de wandeling van de Ninglinspo

Druk bezocht en erg geliefd in binnen- en buitenland: de Ninglinspo in Sedoz. Of beter gezegd; de wandeling van de Ninglinspo. Het is bij uitstek meest gewandelde route in België. Het kronkelende Ardense riviertje heeft dan ook zijn charmes. Voor jong en oud heeft de Ninglinspo-vallei genoeg avontuur in petto om iedereen te behagen: smalle paden, watervallen, baden, uitzichtspunten en volop natuur.


Wandeling Ninglinspo

De wandelingen in de vallei van de Ninglinspo

Ter plekke zijn er twee gemarkeerde luswandelingen die je kan volgen: lokale wandeling 20 en 21, ook wel AY20 en AY21. Beide wandelingen vertrekken aan de parking bij het gelijknamige café Ninglinspo.


Roches Crahay - Wandeling Ninglinspo

AY20 Roches Crahay


Afstand: 3,5 km

Stijging: 146m

Markering: gele rechthoek


Vertrekkend aan de parking volg je de Ninglinspo stroomopwaarts tot brugje nr 11 aan Noirheid. Daar draai je af richting de puddingsteenrotsen Roches Crahay. Je wandelt dan over een smal pad met uitzicht op de vallei van de Ninglinspo. Optioneel kan je even afwijken naar het uitzichtspunt Drouet ietsje hogerop. Let op: een stuk van de afdaling van de Roches richting parking is steil. Wandelstokken kunnen hier van pas komen.Vallon du Ninglinspo - Wandeling Ninglinspo

AY21 Vallon du Ninglinspo


Afstand: 6,2 km

Stijging: 230m

Markering: blauwe rechthoek


Dit is de klassieker wandeling van de Ninglinspo. Je doet de volledige lengte van de waterloop en nog een stukje van de Ruisseau des Blanches Pierres. Onderweg kan je profiteren van de verschillende baden, of "bains". Bij warme temperaturen ideaal om verkoeling te vinden.


De Ninglinspo ietsje anders: een alternatieve wandeling

Ultimate Hiking zou Ultimate Hiking niet zijn, als ik geen alternatieve wandeling zou aanbieden. Wie zonder kinderen een nog avontuurlijker alternatief wil, inclusief Ninglinspo, die kan ik de door mij uitgestippelde dagtocht tussen Aywaille en Theux van 27 kilometer aanbevelen. Prachtige panorama's, mooie natuur en een sportieve uitdaging waar je je handen aan vol hebt. En perfect bereikbaar met de trein.Drukte

In de weekends en tijdens feestdagen of schoolvakanties is het aan de Ninglinspo over de koppen lopen. Luidruchtige families en groepen die ook even komen genieten van de wonderen van de natuur. Dat moet je er dan bijnemen.


Wil je er in alle rust kunnen wandelen, kom op die dagen dan heel vroeg, of kies een andere dag.


Er zijn ook andere rivierwandelingen die de moeite zijn. Ultimate Hiking heeft daarvoor een kaart met rivierwandelingen in Wallonië gemaakt.


Bereikbaarheid met het openbaar vervoer

Als je de Ninglinspo als daguitstap met het openbaar vervoer wil doen, dan kan dat. Je bent dan wel iets meer dan 3 uur onderweg (vanuit Brussel), enkele reis.


Je neemt de trein naar Aywaille. De rit vanuit Brussel duurt, na overstap in Luik, zo'n 1u40. Hou er wel rekening mee dat de trein tussen Luik en Luxemburg tijdens de weekends slechts om de 2 uur rijdt. Bus 142 tussen Gouvy en Esneux stopt voor het café aan de halte "Nonceveux Ninglinspo" De bus rijdt op weekdagen om het uur, op zaterdagen om de 2 uur. Op zondag heb je slechts twee bussen in elke richting. De dienstregeling vind je op de website van de TEC.


Daarom raad ik de bovenstaande alternatieve wandeling aan als je een doorgewinterde wandelaar bent.


Bereikbaarheid met de wagen

Met de wagen doe je er vanuit Brussel 1u40 over. Er is een parking in Sedoz, tegenover het café aan het begin van de wandeling, maar die is op drukke dagen vaak volzet. Hoewel velen het doen is parkeren langs de N633 verboden. Er wordt dan ook aangeraden om aan de overkant van de rivier Amblève in Nonceveux te parkeren of zelfs in Aywaille of Remouchamps en dan maar met één wagen naar Sedoz te rijden als je met een groep mensen komt. Probeer daarom de drukke dagen te vermijden.


Wandeling Ninglinspo

Wil je ook mee gaan wandelen? Of liever een bivaktocht meemaken? Misschien je kennis verruimen? Een trektocht leren plannen? Ultimate Hiking biedt een waaier aan activiteiten.

bottom of page